Цените на жилищата в Португалия отбелязаха най-големия ръст на годишна база от над три десетилетия. Въпреки, че се смяташе, че лихвените проценти трябва да намалят търсенето на имоти в южноевропейската държава, това не се случи.

Цените на жилищата са се увеличили с 18,7% през 2022 г., спрямо предходната година по данни на Confidencial Imobiliario, която събира данни за пазара на имоти. Причината за покачването на цените на имотите е търсене от страна на чуждестранни купувачи, които отиват в Португалия в търсене на по-мек климат, по-ниски разходи за живот и така наречената програма за "златна виза", която обвързва разрешенията за пребиваване с покупките на недвижими имоти, пише Bloomberg.

Тези купувачи са готови да платят над два пъти по-висока цена от местните купувачи за дом в Лисабон, според Националният статистически институт на страната в доклад от април, което изостри опасенията относно достъпността на жилищата.

Сделките с недвижими имоти в най-голямата икономика в ЕС са се сринали с 50% в края на 2022 г.

Сделките с недвижими имоти в най-голямата икономика в ЕС са се сринали с 50% в края на 2022 г.

Тенденцията вероятно ще продължи през първата половина на 2023 г.

Жилищна криза

Португалците смятат, че страната им е в разгара на жилищна криза, според проучване на седмичника Expresso. Повече от половината от запитаните искат правителството да отмени стимулите за чуждестранните купувачи, включително програмата за златни визи. Инвестициите в програмата се увеличиха с 42% до 654 милиона евро през 2022 г. на годишна база. Според португалската служба за имиграция и граници купувачи има предимно от САЩ и Китай.

Все пак данните от Confidencial Imobiliario показват, че ръстът на цените на жилищата в Португалия се е забавил на тримесечна база към края на 2022 г. Цените са се повишили само с 3,2% през четвъртото тримесечие, което е спад от 3,7% през третото тримесечие.

Според прогноза на S&P Global Ratings цените на жилищата в Португалия ще паднат с 4,4% тази година след покачване с 6,8% през 2022 г. Това би бил най-големият спад сред проучените 11 европейски страни и според рейтинговата агенция, ще е причинен от по-високите лихвени проценти в страна, в която голяма част от ипотечните кредити са с променлива лихва.

В съседката на Португалия - Испания S&P прогнозира, че цените на жилищата ще паднат с 2,5% тази година след увеличение с приблизително 4,1% през 2022 г.

През 2021 г. Португалия започна да ограничава своята програма за златни визи до покупки на имоти извън Лисабон и северния град Порто, за да се опита да регулира пазара.