Пазарът на недвижими имоти в Германия понесе голям удар през четвъртото тримесечие. Причината - спад на интереса към сделките на фона на растящите разходи.

Общите инвестиции в сектора на търговските имоти в страната достигат едва 9,9 милиарда евро през последните три месеца на 2022 г., което е спад от 50% в сравнение със средната стойност за пет години за периода. Това се казва в доклад, публикуван от BNP Paribas, цитиран от Bloomberg. Това се дължи до голяма степен на скок на лихвите, отслабваща икономика и рекордна инфлация, се казва в съобщението.

Подобна динамика се наблюдава и на пазара на жилищни имоти, където обемът на сделките за цялата година се срина със 74% в сравнение с 2021 г.

Тенденцията вероятно ще продължи през първата половина на 2023 г., но ще се обърне през втората половина, каза той.

Европейските компании за недвижими имоти се борят със спад в оценките и сключването на сделки, след като Европейската централна банка увеличи лихвените проценти през 2022 г., спирайки бума на цените на активите, продължил десетилетие.

Междувременно над 800 000 домакинства в Обединеното кралство ще усетят двоен ръст на лихвените си проценти по ипотечните кредити тази година, тъй като сключват сделки с ниска фиксирана лихва.

Недвижимите имоти са най-търсеният вид инвестиция през 2022-а година

Недвижимите имоти са най-търсеният вид инвестиция през 2022-а година

Как да се възползвате максимално от инвестиционните възможности

Над 1,4 милиона кредитополучатели с фиксиран лихвен процент ще трябва да подновят ипотеката си през 2023 г., според анализ на Службата за национална статистика на данни на Bank of England. Средната ипотека с променлива лихва в момента е 4,41%, а сделките с фиксиран лихвен процент започват от около 5%.

Банките повишиха офертите си за ипотечни кредити, след като BOE повиши лихвените проценти от 0,1% през декември 2021 г. до 3,5% миналия месец, за да укроти двуцифрената инфлация. Очаква се лихвите да достигнат между 4% и 4,5% тази година.

Пазарът на жилища в Германия е изправен пред сериозен спад в цените

Пазарът на жилища в икономика №1 в ЕС е изправен пред сериозен спад в цените- до 25%

Имотният пазар там вече започна да се охлажда

Наемодателите са особено чувствителни по въпроса на нарастващи лихвени проценти. Над една трета от сделките изтичат през следващите две години и тогава наемодателите ще трябва да избират между увеличаване на наемите, за да покрият разходите си, или продажба.