Мултифункционалният комплекс "Гранд Каньон" на стойност от 120 милиона лева получи разрешение за строеж. Става въпрос за реализацията на първата фаза от проекта, който ще се намира в столичния квартал "Младост".

На първия етап ще бъдат изградени хотел, две жилищни сгради и мол, като общата им разгърната застроена площ ще бъде 91 882 квадратни метра или близо колкото 11 футболни игрища.

Инвеститор е дъщерната фирма на холандското дружество "Гаранти-Коза холдинг" - "Гаранти-Коза България". Още през юли 2015 година компанията пое ангажимент да вложи 120 милиона лева в първия етап на комплекса и да разкрие 240 работни места след завършването.

Архитектурата на "Гранд Каньон" е на международното студио Jerde Partnership, което е правило подобни комплекси в Истанбул и Токио.

На първо време проектът предвижда построяването на около 700 апартамента.

Планираните три високи сгради ще се казват "Рила" (30 етажа, 114 метра), "Пирин" (19 етажа с апартаменти, 84 метра) и "Витоша" (16 етажа с апартаменти, 73 метра).

Хотелът ще бъде в първата сграда, като той ще се управлява от международната верига Swissotel и ще е с капацитет от 206 стаи.

Търговският комплекс ще разполага с 40 хиляди кв. м търговски площи на 5 нива. Ще има кинокомплекс със 7 зали, детски център, ресторанти с интернационална кухня, супермаркет, галерия от по-малки магазини на храни, фитнес и СПА център. Ще бъдат обособени няколко зони със заведения и кафенета.

Над една трета от площта ще бъдат зелени площи, които ще бъдат със свободен достъп. През миналата година "Гаранти-Коза България" получи разрешение за изграждане на 11 декара парк пред бъдещия комплекс.

Строителството на първия етап на комплекса "Гранд Каньон" се очаква да отнеме 3 години и 3 месеца и да приключи през лятото на 2020 година.