София е на 40-о място сред 150 града в класация за с ръст на цените на имотите. Цените на жилищата в София са се покачили 8,6% на годишна база. Това показва доклад на консултантската агенция Knight Frank като даните са за четвъртото тримесечие на 2020 г. За сравнение, през третото тримесечие на 2020 столицата ни беше на 90-о място в същата класация.

От класацията е видно, че столицата ни има сходен ценови ръст при имотите с градове като Сан Франциско (8,7%),  Манчестър (8,7%), Рейкявик (8,5) и Далас (8,4%). Зад столицата ни остават градове като Париж, Ванкувър, Милано, Киев, Цюрих и редица други.

В световен мащаб цените на жилищата са се покачили средно с 5,6% през 2020 г., което е ръст спрямо 3,2% през 2019 г.

Анкара (30,2%), Измир (29,4%) и Истанбул (27,9%), са в топ три на най-бързо растящите цени на жилищата в света. Неотдавна и Турция попадна на първо място в класация за най-бърз ръст на цените на имотите, което може да се обясни с високата инфлация пише в доклада.

Цените на жилищата в България растат повече от тези в Швейцария, Италия и Испания

Цените на жилищата в България растат повече от тези в Швейцария, Италия и Испания

Ръстът на цената на жилищата през четвъртото тримесечие у нас е 4,8% на годишна база

Сред първите десет града са класирани още Оукланд (26,4%), Санкт Петербург (25,4%), Сеул (22,3%), Москва (21,1%), Отава (19,7%), Уелингтън (18,4%) и Халифакс (16,3%).

Столицата на северната ни съседка Румъния - Букурещ остава на 103 място, като годишният ръст на цените на жилищата е 3,5%. Столицата на Гърция Атина заема 72-о място с ценови ръст от 5,2% на годишна база.

Европейски пазари

Разликата в цените между френските, германските и италианските и испанските градове става все по-голяма. В Париж и Хамбург цените на жилищата са се покачили с 7-8%, докато при испанските и италианските градове цените се покачват с 1-2%.В Рим покачването на цените на жилищата например е 2,2% на годишна база.

Спадове

В дъното на класацията е индийския град Ченай, където жилищата са поевтинели най-много към края на миналата година - спад от 9%. На предпоследно място е Дубай с понижение от 7,1% на година база и индийският град Пуна (5,3%).

Делхи (-3,9%), Мадрид (-3,7%), Генуа (-2,9%) и Барселона (-2,5%) сред десетте града, в които цените на жилищата падат най-бързо градски жилищни пазари в Цените на жилищата са намалели в 38 града в класацията.

Според доклада развиващите се пазари са сред най-силно представящите се, като се има предвид ръстовете в много турски и руски градове. Някои градове в Северна Америка, Австралия и Европа също се представят силно, но азиатските градове изостават, вероятно заради строгите блокади.

Китайските градове тръгват по-надолу в класацията със среден ръст на цените от 4% през 2020 г. спрямо средно 6% за предходната година.