От няколко дни София има първия по рода си "квартал" за храна. Иначе казано в столицата се появи първото място, което влиза в графата на така наречените паркове за храна (food parks), събиращи на едно място различни вкусове и кулинарни култури.

Столичният Quartal отвори официално врати на 10 юли на булевард "Черни връх", като там човек може да открие огромна палитра от храни - от бургери, пици и пресни сладоледи, до неочаквани комбинации между азиатски и български традиционни ястия. За това какво още можем да намерим там, пред предаването Money.bg по телевизия Bulgaria OnAir разказва един от създателите на този парк Слави Христов.

"Като храна мислим, че сме създали един страхотен микс от различни брандове и различни кулинарни неща. Почваме с мексиканско - мексиканската вълна в България закъсня доста, миналата година имаше 1-2 заведения, които отвориха. Имаме хумус бар. Имаме пивоварна, където може да бъде намерена жива бира", обяснява той.

В Quartal човек може да опита виетнамските чайове, наречени bubble tea, популярни в цяла Азия, автентични неаполитански пици, както и произведен в Розино пресен сладолед от веригата Gelato & Latte. Общо обектите там са 14, в които влизат още веригата за кафе Coffero, ядките Roys и вторият по рода си ресторант на MasterCard в Европа. Първият такъв се намира на летището в Прага. У нас компанията си партнира с шефа Андре Токев и DiVino. 

Именно присъствието на големи имена от кулинарната сцена у нас различават софийския парк за храна от други подобни в Европа. По думите на Слави Христов идеята е била известни вериги и шефовете зад тях да "излязат" от класическото разбиране за ресторант и да открият свои обекти в Quartal, където кухните са разположени в отделни преработени морски контейнери, а клиентите могат да хапнат на крак или пък на дървените пейки и маси отвън. 

Освен специалитетите на шеф Токев посетителите на първия парк за храна у нас могат да опитат комбинацията между традиционна българска скара с азиатски привкус на шеф Георги Бойковски и класическата италианска паста на Лео Бианки.

Малко повече от година работа и 600 000 лева инвестиция

Идеята за създаването на такова място в София тръгва от такива подобни в големи европейски градове. "Най-първото ми вдъхновение, е Амстердам през лятото на 2017 година. Попаднах на едно място, което се нарича Foodhallen. То е направено в стар цех за трамваи. Всичко беше със заведения тип контейнери. Имаше огромно пространство, с 30-40 заведения за храна, с много маси, по средата имаше DJ, който пускаше музика. Това може би ми е най-първото вдъхновение", казва Христов и добавя, че след това идеята еволюира и към нея се прибавят още щрихи от такива места в Лондон, Дубай, Прага, Лисабон и Москва.

Първоначално кулинарния "квартал" трябваше да отвори врати през април, но пандемията забави откриването му за лятото. Работата по него отнема малко повече от година.

"За първи път започнахме по-сериозно да вървим в тази посока през 2018 година. Като тогава решихме, че искаме да построим подобно нещо. Това място го взехме през януари 2019 година. Минахме през проектиране, през проблеми, през казуси, през всякакви неща и първата ни дата за откриване беше 2 април. Заради пандемията обаче отворихме на 22 юни, като имахме 2 седмици, в които искахме всички оператори да влязат преди официалното откриване беше миналия уикенд. Като инвестиция беше някъде от порядъка на 600-700 хиляди лева", обяснява той.

30 парка за храна за 10 години и втори в София съвсем скоро

По думите на Слави Христов това няма да е единственото такова място в София и в България. Плановете на основателите включват разрастване не само на локално ниво, но и извън страната.

"Ако го оставим на този вариант, това ще бъде просто един бизнес. Ние искаме да създадем огромен бизнес. Имаме план да направим още много. 10-годишният ни план е за 30 такива парка. Не знам дали ще успеем, защото първият отне много време, трябва да забързаме ход. Преди пандемията бяхме започнали разговори с хора във Виена и в Будапеща, оглеждахме терени и възможности. Мислим, че там пазарите са доста по-предразполагащи и имахме планове да прескочим локално разрастване и да се насочим към чуждестранно. Но за момента се върнахме към локалното", посочва той.

Вторият Quartal в българската столица може да се появи скоро, като Слави Христов твърди, че работата по него е в напреднала фаза. Втората локация, която основателите оглеждат към момента, се намира в централната част на столицата. 

"Имаме възможност и за Варна, обмисляме го много сериозно в момента. Разбира се, Пловдив и Бургас са ни много интересни, но там нямаме подходящ терен за момента", добавя той.