Пандемията донесе спад и на пазара на книги в България, като през най-тежкия месец, април, сривът е бил 60%, каза в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела Норма". Добрата новина е, че през юни месец вече се наблюдава възстановяване, макар и оборотите все още да са с една трета по-ниски, спрямо същия период на миналата година. А по-ниското ДДС съвсем скоро ще означава по-евтини книги на българския пазар, което също трябва да подкрепи продажбите.

Пандемията посече ръста от 2019 г.

"Последните години [продажбите] бяха страхотни", казва Тодоров. "При нас 2019 г. имаше ръст в продажбите на съществуващи обекти, без да броим новооткритите, близо 20%. Ако включим и новите ни обекти, сигурно са около 31% по-големи продажбите, както на книги, така и на другите съпътстващи стоки, които книжарниците традиционно продават, свързани с ученици, различни канцеларски материали, масови устройства и аксесоари за тях, играчки", коментира той.

През април обаче карантинните мерки, които доведоха до затваряне на обекти и опасения на клиентите да влизат в книжарниците, носят 60% спад за компанията. Възстановяването през юни вече е видимо - оборотите са с "едва" 30% по-ниски спрямо същия месец на миналата година. То обаче е неравно. "Все още има страх за влизане в големите търговски центрове, където са и най-големите спадове. Докато уличните книжарници почти възстановиха продажбите си от нивото, което са имали миналата година, в най-големите търговски центрове в София спадовете са 35-40%. В провинцията гледат по-спокойно и възстановяването върви с по-бързи темпове", посочва Тодоров.

Прогнозата за 2020 г. е неясна. "Всичко ще зависи, за съжаление, от здравната обстановка", казва той. Но все пак се надява, че възстановяването през следващите месеци ще продължи и след силни празничен сезон в края на годината 2021 г. да започне отново с ръстове.

"За съжаление това не може да бъде предсказано, всичко зависи от технологиите, от създаването на някакви нови лекарства или ваксини. Във всеки случай хората в България последните 10 години четат все повече и трендът е положителен, така че тези временни отклонения нас не ни безпокоят", заяви Тодоров.

Интернет не може да компенсира затворените книжарници

В периода на пандемията ръстът на продажбите през интернет е впечатляващ - 5-6 пъти, казва той. Това обаче се оказва недостатъчно, тъй като базата е ниска. "Сиела Норма" отчита, че през 2019 г. за първи път продажбите през интернет достигат 10% от общите.

Електронните книги пък държат минимален дял. "Продажбите нараснаха около 10 пъти през кризата, логично, само че те поначало не са надхвърляли една десета от процента спрямо оборота на хартиените книги. Така че може би са стигнали 1%, което обаче е доста по-малко от обичайните 6-7-8% в развития свят", посочва Тодоров.

Причината "не е, защото българите са некомпетентни в технологиите, или пък че българските издатели не издават електронни формати на книгите. Всички книги така или иначе са електронни и след това се отпечатват на хартия. Проблемът е единствено в това, че злоупотребите с електронни формати на книги са доста свободни и ненаказуеми. Има санкции, има дори и осъждани за злоупотреби на някакви условни срокове затвор, но това е само са продавали и са събирали пари. Ако бъде пусната една книга свободно и бизнес модела на този, който злоупотребява, е, че той по този начин вдига трафика, може да продава реклами или каквото там е намислил да прави, общо взето не следват никакви санкции и се надявам това до края на годината да се промени рязко", посочва той.

До края на 2020 г. се очакват законодателни промени, които да гарантират по-сериозна защита на правата на авторите и на издателите, а подкрепа за тях има и от Министерството на културата.

Лъч надежда в по-ниското ДДС

Наскоро бе прието временно намаляване на ДДС за книги до 9%. И Тодоров уверява, че потребителите ще усетят разликата съвсем скоро в новите заглавия. Той обаче настоява мярката да остане за постоянно. "За съжаление, ако мярката остане само за година и половина, този процес и този бизнес е доста инертен и бавен, не става за часове, а става месеци и дори години издаването на една книга, може да не се усети масово от всички читатели - докато ги намалим и ще дойде време да ги увеличаваме", коментира той.

Най-голямото книжно тържище в България и неговото бъдеще

Наскоро стана ясно, че "Сиела Норма" придобива книжното тържище "Искър". Компанията се намесва, след като досегашният собственик изпада във финансово затруднение. Тя се решава на хода заради опасения, че може да го купи някой извън сектора и да го преструктурира за друго. "Тоест ние искахме да съхраним най-голямото книжно тържище в България", посочва Тодоров.

"Вторият ни мотив е, че ние виждаме добро бъдеще в интернет търговията и там ще позиционираме нашите операции в интернет. Без това да ограничи другите колеги, които работят там", подчертава той.

Досега тържището е запълнено на около 70%, а компанията планира да запълни свободните площи до близо 100%. "Нашата визия е интернет търговията не е софтуерен бизнес, а логистичен бизнес и ние искаме да си осигурим възможности за хубав, удобен логистичен център в рамките на София, която е и най-големият пазар - в порядъка на 50% от интернет търговията в България. Надяваме се да сме направили разумна крачка в разгара на кризата, това леко ни притеснява, разбира се, но смятаме, че инвестицията е по-дългосрочна от 1-2 години", казва Тодоров.