Не е лесно да си богат. Но още по-трудно е да станеш такъв.

Докато някои хора наследяват огромно богатство или печелят от лотарията, множество други трябва да направят жертви, за да стигнат дотам.

Застрахователната компания Principal проведе проучване сред 2 400 души в САЩ и ги попита от какво се отказват по пътя към богатството. Респондентите са подбрани по количеството средства, които имат в пенсионните фондове - избрани са тези, които почти са достигнали максимума, който програмата 401(k) предлага, тоест са спестявали между 18 и 24 000 долара годишно.

Най-голям брой хора са се отказали от това да карат нова кола и са запазили старата си - макар да могат да си позволят друга с повече екстри. Това са направили 47% от запитаните.

45% пък са избрали да живеят в малък дом, а 42% - да ограничават броя на пътуванията си. Всеки четвърти пък е приел работа с много стрес и натоварване, за да постигне целта, а 27% работят толкова много, че почти не им остава време за семейството или социален живот.

Така например консултантът Ийв Дойл, който на 55 г. вече е пенсионер заради навиците си да пести, казва, че никога не си е купувал скъпи коли. И е карал стара Honda 14 години. Със съпругата му живеят в малък дом - не само им помага да пестят, но и нямат толкова работа по поддръжка на къща и голям двор.

Някои достигат и до крайности - 27-годишния Джейкъб Лъмби и съпругата му пестят 80% от месечния си доход. Той разказва, че някога дори е живял в каравана, за да пести пари.

Добър съвет е все пак да не гледаме да пестим от абсолютно всичко и да си позволяваме разходи за нещата, които наистина обичаме. Но да ограничим разходите за други. Така например, ако пътуванията са нашата страст, не е проблем да харчим за тях, но е хубаво да се ограничим откъм скъпи коли или къщи.