На човек в България се падат по 9586 евро нетни финансови активи или над 18 700 лева на глава от населението към края на 2019 година. Това показва последното издание на Allianz Global Wealth Report. По финансови активи на глава от населението България се нарежда на 36-то място сред най-богатите страни в света, сочи класацията. 

Независимо, че по този показател страната ни все още изостава значително зад западноевропейските икономики, размерът на нетните финансови активи на човек у нас са нараснали повече от два пъти през последното десетилетие.

Що се отнася до брутните такива, в които влизат пари в обращение, депозити, ценни книжа, застраховки и спестявания за пенсии, те са се увеличили с 5% през 2019 година. Това е значително под средния растеж за последното десетилетие, който е на равнище от 8,1 на сто.

"Нарастването през миналата година се дължи основно на нарастването на активи като пари в обръщение и депозити, които са нараснали с 7,8%; ценните книжа, въпреки благоприятните международни финансови пазари, са нараснали само с 1,1%. При застраховането растежът е с "драматичните" 17,3%", се казва в доклада

"Портфолиото на българските домакинства е доминирано от ценни книжа, които държат 46% от всички активи, следват ги депозитите с 35% дял, след тях са застраховките и пенсиите с дял от 11%", става още ясно от него.

Според данните през миналата година задълженията на българските домакинства са нараснали с 8,7 на сто при среден годишен растеж от 3,1 на сто за периода 2009-2019 година. Въпреки това съотношението между дълга към БВП остава относително ниско на ниво от 30%.

От Allianz посочват, че миналата година е била историческа що се отнася до ръста на благосъстоянието на глобалното население. Брутните финансови активи са се увеличили с 9,7 на сто през 2019 година, което е най-силният ръст от 2005 година насам.

"Докато централните банки обърнаха курса и започнаха широкообхватна облекчаваща парична политика, фондовите пазари се отделиха от основите си и скочиха с 25%, вдигайки финансовите активи, класът на активите на ценни книжа се увеличи с огромните 13,7% през 2019 година. Растежът през 21 век никога не е бил толкова бърз", посочват експертите и добавят:

"Темповете на растеж на другите два основни вида активи бяха по-ниски, но все пак впечатляващи: застраховането и пенсиите достигнаха плюс 8,1%, основно отразявайки нарастването на базовите активи, а банковите депозити се увеличиха с 6,4%".

Междувременно проучването показва, че пропастта между най-заможното и най-бедното население в света се задълбочава. Така 10% от най-богатите хора в света, които са 52 милиона души със средни нетни финансови активи от 240 000 евро, притежават около 84% от общите нетни финансови активи.

Заедно с това най-заможните 1% от населението със средни нетни финансови активи от 1,2 милиона евро управляват почти 44% от тях.

"Обезпокояващо е, че пропастта между богатите и бедните държави започна да се увеличава отново още преди Covid-19 да удари света", коментира Патрисия Пелайо Ромеро, един от авторите на отчета. "Тъй като пандемията по-всяка вероятност ще увеличи още неравенството като забави глобализацията и наруши хода на образователните и здравните услуги, особено в страните с по-ниски приходи. Ако все повече и повече икономики се затварят, светът като цяло ще става по-беден", заключва тя.