Ако сте притеснени дали пестите достатъчно за пенсионирането ви, имате компания по цял свят.

Ново изследване показва, че дори и работещите в страни със силна социална система се страхуват за финансовото си бъдеще. ING е запитала над 15 000 души в Европа, САЩ и Австралия - и открива, че повечето хора се притесняват дали ще имат достатъчно пари, когато се пенсионират, предава Bloomberg.

Кои се страхуват най-много?

Снимка 407579

Най-мрачно гледат тези в Испания и Франция, където повече от две трети от хората са притеснени. Най-оптимистично настроени са холандците. В САЩ 62 процента от респондентите казват, че се притесняват дали пестят достатъчно.

Трябва да отбележим, че докато холандците са най-малко притеснени, те са и нацията, която планира да работи най-дълго. Средно, хората там смятат да напуснат работа на 67 години.Както експерти многократно са посочвали, колкото по-дълго работите, толкова повече пари ще имате, когато се пенсионирате.

Холандците планират да работят най-дълго

Снимка 407580

Настроенията на работещите не отразяват задължително финансовата ситуация, в която е страната. Във Франция например, настоящите пенсионери се справят сравнително добре. Най-вероятно е те да кажат, че имат същия стандарт на живот, както когато са работели - цели 69 процента го правят. И едва 30 процента от американците.

Дял на хората, които имат същия стандарт на живот

Снимка 407581