След първи април клиентите на ABN Amro вече няма да могат да влагат в благородни метали, като злато, сребро и платина, предаде Zero Hedge, позовавайки се нидерландското издание Trouw. До тази дата те ще трябва да продадат финансовите си инструменти или това ще бъде направено автоматично от банката, на най-високата цена.

Сред посочените причини са промяната в регулаторната рамка, според която физическата доставка вече не е възможна, а закупените чрез банката метали не се разглеждат като "директна инвестиция". Затова, поради сложността на тези операции със стоки като златото, от ABN Amro спират тяхното извършване.

Пандемията от коронавирус изстреля търсенето на физическо злато

Пандемията от коронавирус изстреля търсенето на физическо злато

Цената на реалния метал и финансовите златни инструменти се развърза

Предшественикът на банката - Hollandsche Bank Unie, започва предлагането на инвестиции в благородни метали още от началото на Първата световна война. Банката преустанови доставките на физическо злато, сребро, платина и паладий още през 2013 г., когато посочи на клиентите си, че техните баланси ще бъдат увеличени със стойността на притежаваното количество метали.

В последствие стана ясно, че резервите от метали са били прехвърлени в швейцарската UBS, от която обаче клиентите на ABN Amro не можеха да получат реалните си активи. "Интересно е дали моментът на настоящото решение не е избран, за да се избегнат потенциалните последици от това, че банката има парични задължения към клиентите си, инвестирали в ценни метали", посочват от Zero Hedge.

Revolut вече предлага търговия и със злато

Revolut вече предлага търговия и със злато

За потребителите на планове Metal и Premium

Понастоящем пазарът на злато е изправен пред проблеми в предлагането на злато и пред прогресивно нарастващо търсене. Много от водещите рафинерии в Европа, намиращи се в Швейцария, вече преустановиха дейност заради пандемията от коронавирус, а потребителите се опитва да се сдобият с благороден метал като актив, съхраняващ добре стойността си.

Затова цената на златото на глобалните пазари отново започна да се доближава до рекордната си стойност от 1700 долара за тройунция, като цените на фючърсите изпреварват спот стойността на благородния метал.