Правилата са създадени, за да се спазват. И докато има и някои изключения, ето четири правила, подбрани от експерти и свързани с управлението на парите, които никога да не нарушавате:

1. Започнете с подсигуряването на старините си по-рано

Това е едно от железните правила. Защо? Защото ако отлагате да започнете да спестявате, когато имате възможност, то когато пенсионирането ви приближи, ще е вече твърде късно.

В допълнение, както не веднъж вече сме казвали, колкото по-рано стартирате, толкова по-малко и по-кратко ще трябва да спестявате.

По-ранният старт в това отношение се възнаграждава от необходимостта за по-малко време на заделяне на средства в бъдеще.

2. Не харчете като милиардерите

Да живеете под възможностите си е "ключът към забогатяването". Един пример. Искате да разполагате със 100 000 лева след 25 години. Малко лишения и готово...

При залагане на една умерено консервативна цел - а именно спестяванията ви да носят доходност от 7% през следващите двадесет и пет години, то лишенията ви на месец трябва да са от едва 127.71 лева.

3. Трябва да сте готови за лоши събития

Никой не иска да му се случва нищо лошо. И все пак всеки трябва да е готов. Защото в противен случай ще легне на ръцете на любимите си хора. По-добре е да се погрижите сам за себе си, отколкото да чакате някой друг да се грижи за вас.

А какво можете да направите? На първо място да си формирате фонд за спешни нужди. Добре е да имате в него заделени средства, с които да можете да изкарате поне една година, ако останете без доход.

Застраховката живот е друго наложително нещо, което трябва да направите, ако имате роднини зависещи от вашия доход.

4. Не ставайте поръчител

Може да изглежда малко "коравосърдечно", да откажете на приятел или познат да му станете съкредитоискател, но повярвайте, щом му се е наложило да ви поиска тази услуга, то най-вероятно или е твърде задлъжнял, или доходът му не стига.

При всички положения това не е особено добра идея, която дори и да не ви донесе нуждата да плащате чужди задължения, ще намали вашата кредитна способност.