Често може да има много признаци, че финансите ви не са в много "добра форма", които не бива да пренебрегвате. В противен случай, рискувате да изпаднете в "несъстоятелност", или да ви се наложи да загубите ключов актив.

Ето няколко подобни признака, при наличието на които трябва да вземете мерки, за въдворяване на ред в личните ви финанси:

  1. Използвате кредитната си карта навсякъде

Когато започнете да ползвате кредитната си карта за всички покупки, които правите, без да възстановявате сумата в рамките на гратисния период.

Още по-тревожен сигнал е, ако прибегнете до теглене на пари от кредитната си карта, за да платите сметка, при която не се приема подобен платежен инструмент.

  1. Постоянно се оплаквате, че не ви стигат парите

Още една "червена лампа", която трябва да светне, че финансите ви не са в ред. Да, вярно е че има хора, които непрекъснато се оплакват, без да имат сериозни основания. Ако не сте от тях, а се хващате, че непрестанно страдате от недостиг на средства, то най-вероятно имате поводи за притеснения.

  1. Плувате в море от дългове непрекъснато

Помните ли кога за последно не сте били задлъжнели. Ако не помните, то е много вероятно да сте "свръхзадлъжнели". Това е състояние при което задълженията ви са толкова големи, че плащате само минимални вноски, което пък означава, че скоро няма да излезете от задлъжнялостта си.

Специалистите препоръчват размерът на сумарните плащания по дълговите ви инструменти да не надхвърлят 50-60% от месечния ви доход, с включване на вноската по ипотечния ви кредит (или размерът на наема ви, ако не сте купили имот на кредит).

  1. Минали сте 30-те години и не сте започнали да пестите

Ако искате да се пенсионирате комфортно и да постигнете финансова независимост, то трябва да започнете да пестите възможно най-рано. Ако сте пропуснали 30-те си години обаче, шансовете ви намаляват сериозно, или пък ще трябва да заделяте далеч по-голяма сума на месец.

  1. Не внасяте в спестовната си сметка вече от няколко месеца

Ако не успявате да заделяте в спестовната си сметка няколко поредни месеца, то значи нещо не е наред. Много е вероятно да сте повишили разходите си по други направления, които да "изяждат" свободните ви средства. Време е да се върнете към нормалните си разходи.

  1. Имате само един източник на доход

Един от основните съвети на финансовите експерти е да не разчитате само на един източник на доход. Помислете за подсигуряване на средства и по други направления.

  1. Харчите, като за последно

Ако сте от хората, които ако имат 20 лева в джоба си и ще изхарчат 20 лева, то е много важно да си разпределяте средствата равномерно през месеца. Т.е. не е добре да държите всичките средства в джоба си, защото можете да ги изхарчете за неща, от които нямате нужда и така да не ви оставят за разходи, които със сигурност трябва да покриете.