Когато си закупим нов телефон, той работи бързо и без засечки. Но след няколко месеца или година видимо работата му се забавя. Преди да бързате да го смените с нов, прочетете нашите съвети как да върнете първоначалното му бързодействие:

Уверете се, че имате последната версия на софтуера, защото често той съдържа актуализации и поправени грешки от предходните версии. Освен това последната версия на операционната система ви гарантира и по-висока сигурност за вашите данни.

Изчистете началния си екран

Ако използвате анимиран тапет, обмислете идеята да го замените със статично изображение. Премахнете и ненужните "приспобления" от екрана (или "widgets" на английски).

Деинсталирайте приложенията, които не използвате

Безсмислено е приложения, които не ви трябват, да заемат място. Малко познат факт е, че операционните системи имат нуждата от свободно място в паметта за съхраняване. Ако тя е по-малко от 1GB, според някои специалисти, телефонът може да започне да работи по-бавно.

Изключете някои анимации

Доста бихте улеснили работата на телефона, ако изключите част от анимациите. За да направите това, отидете в Настройки - За телефона и скролвайте докато стигнете до Build number. Докоснете го 7 пъти. След това от менюто можете да изберете "Опции за програмисти", оттам ще намерите прозорец с анимациите за мащаб, преход и продължителност. За всяка от трите опции изберете "5x" или "off". Изберете си от вариантите, които ще ви предложи устройството.

Изчистете кешираните данни

Обикновено кешираната информация помага на приложенията да зареждат и работят по-бързо, но тя заема прекалено много памет. Пък и вероятно сред нея има данни за приложения, които вече не използвате. Можете да изтриете кешираните данни и само за конкретно приложение от Настройки - Приложения.

Връщайте фабричните настройки на телефона периодично

Това действие се приема като крайна мярка, но специалисти съветват да го правите през определен период от време - например веднъж годишно или при по-голямо обновяване на операционната система до следваща мажорна версия. Това помага на телефона да се изчисти от всички ненужни данни. Негативното при този случай е, че съхраняваната информация и зададените настройки биват изтрити, освен ако не сте направили копие.