Най-тежкото посегателство срещу цивилни, най-комплексно организираната атака и най-големият провал на една от най-технологичните армии в света - така много накратко може да се опише ситуацията, в която се оказа Израел след нахлуването на бойци на "Хамас" в началото на месеца.

Сега въоръжените сили на еврейската държава имат стотици заложници за спасяване и международно реноме за възстановяване. След седмици на масирани бомбардировки по Ивицата Газа, навлизането на израелските въоръжени сили в палестинските територии изглеждаше неизбежно.

Войната струва на Израел по $246 милиона на ден

Войната струва на Израел по $246 милиона на ден

Страната ще се наложи сериозно да прекрои бюджета си

То не е лесно по множество причини. Газа е сред най-гъсто населените места на планетата, като в огромни мрежи от тунели се укриват терористи, ракети и всякакви видове оръжие. Освен това, "Хизбулла" е много верояно да втори фронт откъм Западния бряг - не без логистичната помощ на Иран.

Очакването е военното ръководство в Тел Авив да отговори на предизвикателствата не само с огнева мощ, но и с нови технологии. Defense News посочва в свой материал кои нови военни системи вероятно ще дебютират в рамките на войната.

Какво се случва с международните компании в Израел по време на война

Какво се случва с международните компании в Израел по време на война

От авиокомпании, през технологични гиганти, до банки

Представянето им е важно по поне две чисто икономически причини. Първата - конфликтът се следи внимателно от държави, които предстои да надграждат отбранителните си способности и са потенциални клиенти на израелската военна индустрия. Втората - Израел е мощна икономика, но все пак е малка държава и само бърза победа ще я спаси от мъчителен продължителен конфликт.

Танкът Barak

Бойните машини от фамилията Merkava са едни от най-разпознаваемите в света. Огромните основни бойни танкове на израелската армия могат и да превозват пехотинци, като така не само предпазват тях, но и повишават шансовете си за оцеляване в градска среда - изолираната бронетехника става лесна плячка за въоръжените с гранатомети вражески бойци.

От тази година на въоръжение влиза Barak - петата генерация Merkava с подобрена активна система за защита, която трябва да неутрализира именно противниковите реактивни снаряди.

Снимка 639430

Източник: МО на Израел

Освен това, машината открива целите си чрез радар и има допълнителни камери и сензори, така че във възможно най-малко ситуации да се налага екипажът да отваря люкове и така да повишава риска от изненадващ удар, например - от дрон, както видяхме при нахлуването на "Хамас".

Безпилотникът Spark

При улични сражения навременната и пълна разузнавателна информация може да направи разликата между ефективния блицкриг и купчините изпепелена бойна техника, които видяхме например при руските опити за превземането на Киев.

Новата война в Израел вече унищожи индустрия за над $8 милиарда

Новата война в Израел вече унищожи индустрия за над $8 милиарда

Ескалацията в Близкия Изток ще отекне и на бензиноколонките по света

В наши дни "очите и ушите" на командирите на бойното полета са във въздуха. От няколко месеца израелските ВВС внедряват новите дронове Spark, които могат както да ескортират сухопътните сили, така и да се използват за коректировка на обстрела по вражески цели.

Снимка 639431

Източник: Rafael

Това е само един от половин дузината модели, които военните от еврейската държава имат на разположение, като те могат да изпълняват широк кръг от задачи без да се застрашават пилоти.

Информационната система Fire Weaver

Може би най-авангардното нововъведение в израелския арсенал е системата Fire Weaver. Тя интегрира сензори и бойни системи в рамките на среда с добавена реалност. Целта - бързи и ефективни решения в битка.

Според производителя Rafael системата може да открие огън с подходящото въоръжение по дадена цел в рамките на минута след идентифицирането ѝ.

Снимка 639432

Източник: Rafael

В среда, в която се очаква израелските военни да срещат съпротива от всички посоки, това определено е важно.