След избухването на вонения конфликт между Израел и Палестина и обявяването на военно положение в Тел Авив много световни компании решиха временно да спрат някои от своите операции в страната и помолиха служителите си да работят от вкъщи. Reuters описва стъпките, които международният бизнес в Израел предприема тези дни - от авиокомпании до банки, редица чуждестранни фирми в момента не могат да функционират така, както можеха до скоро.

Пътуване

Десетки азиатски, европейски и американски авиокомпании спряха директните полети до Тел Авив.

Delta Air Lines:

Авиокомпанията реши да отмени полетите на Delta до Тел Авив до (засега) 31 октомври, заради събитията в региона.

American Airlines: 

Компанията съобщи, че е спряла обслужването до Тел Авив за известно време.

United Airlines:

Авиокомпанията обяви, че нейните полети до Тел Авив ще останат спрени, докато условията се подобрят.

El Al:

Авиокомпанията каза, че ще изпълнява повече полети, за да върне резервисти обратно в Израел, за да помогне в най-голямата мобилизация в историята на страната.

Turkish Airlines:

Превозвачът съобщи, че е спрял полетите до Израел до второ нареждане поради конфликта в страната.

Pegasus Airlines:

Нискотарифната авиокомпания обяви, че спира полетите си поради последните събития и настоящите условия в Израел.

Air France:

Превозвачът каза, че е спрял услугите до Тел Авив "до второ нареждане" след координация с френските и израелските власти.

Lufthansa:

Германската авиокомпания съобщи, че е спряла полетите от и до Тел Авив.

Wizz Air:

Нискотарифната авиокомпания, която лети до Израел от Абу Даби и над две дузини летища в Европа, заяви, че отменя всички полети от и до Тел Авив "до второ нареждане".

easyJet:

Британският дискаунт превозвач заяви, че "поради развиващата се ситуация в Израел" е решил "временно да спре операциите".

Над 40 авиокомпании отмениха полети до Израел - кои са европейските превозвачи

Над 40 авиокомпании отмениха полети до Израел - кои са европейските превозвачи

42% от всички планирани полети до и от Тел Авив са били отменени в началото на седмицата

Royal Caribbean:

Круизният оператор каза, че коригира няколко маршрута в района и че засегнатите гости са уведомени директно.

Carnaval:

Круизната компания обяви, че е коригирал круизните си маршрути и в момента не прави повиквания до пристанища в Израел.

Norwegian Cruise Line Holdings:

Компанията каза, че е променила или пренасочила плаванията, които посещават Израел през октомври, и ще оцени ситуацията.

InterContinental Hotels Group:

IHG Hotels & Resorts заяви, че следи отблизо ситуацията в Израел и е увеличил мерките за сигурност в и около хотелите си.

Six Senses Shaharut и Hotel Indigo Tel Aviv - Diamond District временно са затворени, но другите им хотели в Израел остават отворени и работят, каза говорител на компанията.

Петролни компании

Chevron:

Вторият производител на петрол и газ в САЩ е инструктиран от Министерството на енергетиката на Израел да затвори находището за природен газ Тамар край северното крайбрежие на страната, каза говорител на компанията в понеделник.

Банки

JPMorgan Chase:

Банката е помолила над 200 служители в Израел да работят от вкъщи, каза източник, запознат с въпроса, цитиран от Reuters.

Goldman Sachs:

Служителите на банката в офиса й в Тел Авив са били помолени да работят от вкъщи, заяви говорител.

Bank of America:

Офисът в Тел Авив ще остане затворен за момента и банката ще продължи да следи отблизо местната ситуация през следващите дни, според вътрешна бележка.

Morgan Stanley:

Bloomberg News съобщи, че банката има офис в Израел и също така е казала на служителите си да работят от вкъщи в обозримо бъдеще.

Citigroup

Citigroup, чийто местен уебсайт написа, че има най-голямото присъствие сред чуждестранните финансови институции в Израел, е предложила гъвкавост на персонала в страната да работи от дома или офиса, заяви източник пред Reuters.

Bank of America

Офисът на банката в Тел Авив ще остане затворен за момента, съобщиха от банката на персонала си.

Новата война в Израел вече унищожи индустрия за над $8 милиарда

Новата война в Израел вече унищожи индустрия за над $8 милиарда

Ескалацията в Близкия Изток ще отекне и на бензиноколонките по света

Логистиката

Adani Ports

Adani Ports на индийския милиардер Гаутам Адани, оператор на пристанище Хайфа в Северен Израел, заяви, че пристанището работи, но добави, че наблюдава отблизо ситуацията и е подготвено с план за непрекъснатост на бизнеса.

FedEx:

Глобалната фирма за доставка прекрати услугите си в страната.

UPS:

Най-голямата фирма за доставка на колети в света заяви, че следи отблизо ситуацията и временно е спряла полетите до и от Израел. Въпреки че може да възникнат прекъсвания на обслужването, UPS заяви, че има планове за извънредни ситуации за преместване на пратки, които вече са в Израел, до техните дестинации толкова бързо, колкото е безопасно.

Технологичните компании

Nvidia:

Най-големият световен производител на чипове, използвани за изкуствен интелект и компютърна графика, заяви, че е отменил срещата на върха за ИИ, която беше планирана в Тел Авив. Изпълнителният директор Дженсън Хуанг трябваше да говори на конференцията, която не се състоя.

Търговия на дребно

H&M:

Компанията за дрехи обяви, че нейният местен франчайз партньор временно е затворил всички магазини в Израел.

Zara

"Нашите магазини ще останат временно затворени и сроковете за връщане ще бъдат удължени с 30 дни след повторното им отваряне", се казва в съобщение на уебсайта на Zara в Израел.

Най-големият моден търговец на дребно в света има 84 магазина в Израел, всички работещи на франчайз.

Decathlon:

Банер на уебсайта на най-големия търговец на дребно на спортни стоки в Израел гласи: "Поради ситуацията със сигурността може да има забавяне на доставките. Да се надяваме на по-спокойни дни".

Фармацевтика

Eli Lilly and Co:

Фармацевтичната компания заяви, че следи отблизо развитието на ситуацията в Израел и ще предприеме всички необходими стъпки, за да гарантира безопасността на колегите си в и близо до засегнатите райони.

Освен това работи, за да гарантира, че всички критични операции остават на място, за да осигури непрекъснато снабдяване с лекарства Lilly на пациентите в региона.

Bristol-Myers Squibb:

Биофармацевтичната компания заяви, че наблюдава ситуацията в Израел и поддържа доставка на лекарства за пациентите в региона.

Teva Pharmaceutical Industries:

Най-големият производител на генерични лекарства в света заяви, че производството остава до голяма степен незасегнато и че поддържа планове за действие при извънредни ситуации с резервни производствени места за ключови продукти.

От Teva подчертават, че в момента не очакват значимо въздействие върху своя бизнес или финансови и оперативни резултати. Продажбите на компанията в Израел представляват само 2% от глобалните й приходи, докато производството в страната съставлява по-малко от 8% от общото световно производство в доларово изражение.

Война в Близкия Изток, петролни шокове и инфлация: Връщаме ли се в 70-те?

Война в Близкия Изток, петролни шокове и инфлация: Връщаме ли се в 70-те?

Навлизаме ли в десетилетие на стагфлация?