Една от по-големите африкански икономики планира мащабен проект, в който ще инвестира 2 милиарда долара. Властите в Сенегал искат да изградят напълно нов футуристичен град, който да помогне за ограничаване на пренаселеността в столицата Дакар.

С население, надхвърлящо 3 милиона души, градът е притиснат от рекордно високи цени на жилищата, а успоредно с това и доста високо равнище на безработицата.

Снимка 377431

Източник: diamniadiolakecity.com

За първи път идеята за новия град Диамниадио е представена през 2013 година. Към днешна дата се очаква той да бъде завършен през 2035 година. През миналата година от правителството в страната посочиха, че проектът е на 80% готов.

Снимка 377429

Източник: diamniadiolakecity.com

Когато Диамниадио бъде завършен, той ще покрив площ от над 16 100 декара, като там ще бъдат изградени и индустриален парк, административни сгради, както и университет за около 30 000 студенти. Също така в сметката влизат и достъпни като цена жилищни сгради, където ще има място за 350 000 души, пише Business Insider.

Снимка 377428

Източник: diamniadiolakecity.com

При строежа на сградите в града ще бъдат използвани материали като мед, стъкло и стомана. Според плановете зданията там ще имат т.нар. зелени покриви, а също така ще се захранват с помощта на възобновяема енергия.

Снимка 377427

Източник: diamniadiolakecity.com

Въпреки че властите в Сенегал се надяват проектът да стимулира местната икономика, критиците на проекта са притеснени, че той ще вкара в допълнителни дългове държавата. Към момента сенегалската икономика расте с 6%, но ръстът на публичния дълг към БВП достига близо 61 на сто.