Технологичният гигант Apple обяви набор от нови функции за достъпност, които ще станат достъпни още в следващите месеци. След тях прави впечатление новата идея на компанията за проследяване на очите, чрез изкуствен интелект. Това трябва да позволи на хората с физически увреждания по-лесно да навигират през iOS и iPadOS, пише The Verge.

Друга нова опция пък ще използва вибрационната система на iPhone Taptic Engine за възпроизвеждане на докосвания, текстури и усъвършенствани вибрации към аудиото на музиката за поддържани песни на Apple Music. Така и глухите хора ще могат да усетят тоновете на песните.

Стратегията на Apple за AI, която включва създаване на собствени чипове

Стратегията на Apple за AI, която включва създаване на собствени чипове

От компанията са провели разговори с потенциални партньори като Google и OpenAI за предоставяне на услуги за генеративен изкуствен интелект

Всички тези нови опции за достъпност вероятно ще дебютират в iOS и iPadOS 18, въпреки че от Apple към момента съобщават единствено, че това ще се случи по-късно през годината.

Проследяване на очите

Функцията за проследяване на очите използва предната камера, за да настройва за секунди. С машинното обучение на устройството всички данни, използвани за настройка и контрол на тази функция, се съхраняват на устройството и не се споделят с Apple.

Компанията обяви, че е проектирано да работи в приложения за iOS и iPadOS, без да изисква допълнителен хардуер или аксесоари.

OS 18, iPadOS 18 и другите софтуерни платформи на компанията ще увеличават функциите, задвижвани от изкуствен интелект, като според очакванията, AI тепърва ще движи напред новите технологични устройства.

Новият iPad Pro: Готви ли Apple смъртта на лаптопа?

Новият iPad Pro: Готви ли Apple смъртта на лаптопа?

Таблетите от висок клас са първите устройства с новия AI процесор M4