Таблетите не убиха персоналния компютър преди десетилетие, но очевидно Apple смятат, че моментът за нов опит е дошъл. Технологичният гигант представи новите iPad Pro таблети, които са и първите устройства с новия мощен процесор M4, който е специално оптимизиран за AI задачи.

Това е голяма новина, защото до момента чиповете от M серията дебютираха при настолните компютри и лаптопи. В случая говорим за процесор, изработен по 3-нанометрова технология, който или дава 50% по-голяма изчислителна мощ в сравнение с M2, или може да работи наравно с него, но при наполовина по-ниска консумация на енергия или по-малко.

 Apple придоби компания за AI и стана най-големият купувач на изкуствен интелект

Производителят на iPhone придоби компания за AI и стана най-големият купувач на изкуствен интелект

Технологичният гигант надмина конкурентите Microsoft и Google

От Apple обръщат специално внимание на факта, че iPad Pro с M4 е най-бързият AI компютър в потребителския сегмент с 38 трлн. операции в секунда през синтетична невронна мрежа

Екранът също е надграден - той вече е Ultra Retina XDR OLED панел с до 1600 нита светлина. Това според Apple е на нивото на телевизор от висок клас на Samsung. В същото време, таблетите са по-тънки и по-леки.

iPad Pro се предлага в 11-инчова и 13-инчова конфигурация с между 256GB и 2TB вградена памет. В момента по-големият таблет с допълнителна клавиатура е с около 20% по-скъп от лаптоп MacBook Pro с миналогодишния процесор M3.

Apple обяви 20-процентов спад на приходите от iPad

Apple обяви 20-процентов спад на приходите от iPad

Голям ръст отчитат онлайн услугите на компанията

През годините изглеждаше, че Apple искат да държат двата сегмента разделени - включително и с по-орязаните функции на операционната система iPadOS, но това вече е под сериозна въпросителна. Apple и някои от големите външни разработчици сериозно надградиха възможностите на iPad приложенията и вече в много сфери е постигнат паритет. По време на презентацията на компанията именно това видяхме в подобрените програми за създаване на аудио и видео съдържание Logic Pro и FinalCut Pro.

Друг доскорошен повод за недоволство беше комбинацията от не твърде добрата външна клавиатура и големите размери на таблета към нея - сега и Magic Keyboard има значително по-премиум усещане, и 13-инчовият iPad Pro е най-тънкото устройство на Apple от този вид.

Тепърва ще видим дали цялостното предложение ще е достатъчно добро, за да "открадне" традиционните Mac потребители.

За тези, които не искат да дават по над 1300 долара за таблет са другите нови устройства - новите iPad Air. Те са 11 и 13-инови и са с M2 чипове, като вградената памет ще е от 128GB до 1TB.