Apple разработва собствени AI чипове в партньорство с гиганта TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing). Проектът носи кодовото име Project ACDC - "Apple Chips in Data Center", съобщават световните агенции, цитирайки информация на The Wall Street Journal. Все още не е ясно кога чипът ще бъде пуснат на пазара.

Стратегията на Apple за AI е обвита в мистерия, но както инвеститорите, така и потребителите могат да очакват ръководителите на технологичния гигант да хвърлят светлина върху нейния план и предстоящите AI продукти по време на Световната конференция за разработчици в началото на юни. Главният изпълнителен директор Тим Кук намекна за предстоящо голямо разкритие на WWDC по време на последните два разговора на компанията с инвеститори относно приходите, пише Quartz.

Снимка 284652

Източник: flickr.com

Наличието на собствен AI ще помогне Apple да се конкурира по-добре с подобни на Google, Meta и Microsoft, коментират технологични експерти.Такива персонализирани AI чипове обаче не са предназначени да съперничат на Nvidia - Google и Meta няма да произвеждат масово AI чипове с общо предназначение за други компании, но биха могли да помогнат на технологичните компании да намалят разходите си за продукти на трети страни.

Новият iPad Pro: Готви ли Apple смъртта на лаптопа?

Новият iPad Pro: Готви ли Apple смъртта на лаптопа?

Таблетите от висок клас са първите устройства с новия AI процесор M4

Apple представи новите iPad Pro таблети, които са първите устройства с новия мощен M4 процесор 

Това са първите устройства на технологичния гигант с новия мощен процесор M4, който е специално оптимизиран за AI задачи.  Както Money.bg вече писа, това е голяма новина, защото до момента чиповете от M серията дебютираха при настолните компютри и лаптопи.

В случая обаче говорим за процесор, изработен по 3-нанометрова технология, който или дава 50% по-голяма изчислителна мощ в сравнение с M2, или може да работи наравно с него, но при наполовина по-ниска консумация на енергия или по-малко.

От Apple обръщат специално внимание на факта, че iPad Pro с M4 е най-бързият AI компютър в потребителския сегмент с 38 трлн. операции в секунда през синтетична невронна мрежа Екранът също е надграден - той вече е Ultra Retina XDR OLED панел с до 1600 нита светлина. Това според Apple е на нивото на телевизор от висок клас на Samsung. В същото време, таблетите са по-тънки и по-леки.

iPad Pro се предлага в 11-инчова и 13-инчова конфигурация с между 256GB и 2TB вградена памет. В момента по-големият таблет с допълнителна клавиатура е с около 20% по-скъп от лаптоп MacBook Pro с миналогодишния процесор M3.

През следващите месеци това, което със сигурност се очаква е подходът на Apple да се съсредоточи върху нови проактивни функции, които да помагат на потребителите в ежедневието им, съобщава Bloomberg. На този фон от компанията вече са провели разговори с потенциални партньори като Google на Alphabet и OpenAI за предоставяне на услуги за генеративен изкуствен интелект.

Apple обмисля навлизане на пазара на роботи за бита

Apple обмисля навлизане на пазара на роботи за бита

Инициативата е още на ранен етап