В голяма степен, развитието на европейските железопътни мрежи е критерии за цялостното развитие на държавите през целия 19-ти век. Изключително важно условие е за бързите комуникации, като спомагателно средство за стопанското развитие на народите.

Разбира се, заедно с изграждането на жп линиите се появяват и геополитически интереси, решаването на важни военно-стратегически задачи и не на последно място - дори културното развитие и обмен между страните.

Началото на железницата е поставено в стара Англия през далечната 1814 година с пускането в действие на първия напълно работоспособен парен локомотив с име "Lokomotion" конструиран и изработен от инженер Джордж Стефенсон.

Нов жп маршрут в Европа свързва 3 недооценени европейски дестинации, които може да обиколите за ден

Нов жп маршрут в Европа свързва 3 недооценени европейски дестинации, които може да обиколите за ден

Услугата предоставя директен маршрут до трите града, пресичайки границите на три държави

Това заедно с въвеждането в редовна експлоатация на първата железопътна линия от Стоктън до Дарлингтън в Северен Йоркшиър с дължина около 40 км. през 1825 година се води началото на железопътния транспорт в света.

Само две години по-късно линията е разширена, като се ползва и първия висящ мост по нея, който впрочем може да се види и в днешния ден, но вече няма тази товароносимост по съображение сигурност.

Няколко години след това, имаме вече доста построени железопътни връзки във Франция и Германските кралства или херцогства. За много кратък период от време тези и други държави на стария континент изграждат свойте железопътни мрежи.

Останалото, както се казва, е история.

Историята на "най-известния влак в света" и къде може да се повозите с него?

Историята на "най-известния влак в света" и къде може да се повозите с него?

С него са пътували звезди като Монро и Уолт Дисни