Ако планирате пътуване с влак из Европа през следващата година, то със сигурност трябва да вземете под внимание една съвсем нов жп маршрут, който свързва градове в три различни държави.

Маршрут ще даде възможност на туристите да посетят три по-малко известни европейски града, които си заслужават. Услугата предоставя директен маршрут до трите града, пресичайки границите на три държави. Новата железопътна връзка ще свързва Аахен в Германия, Лиеж в Белгия и Маастрихт в Нидерландия. Линията е съвместен проект между железопътните компании Arriva, SNCB и NS

За "летните" туристи ще е разочарование новината, че този маршрут ще стартира през декември 2023 г. и ще се движи на всеки час. Надеждата с новият маршрут е да се стимулира туризма в тези три недооценени дестинации, пише Forbes.

Аахен

Снимка 613514

Източник: iStock

Той се намира близо до границата с Белгия и е известен със спа туризма. Аахен е дом на най-старата катедрала в Северна Европа, която е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Изграждането й започва през 800 г. сл. Хр., а някои елементи са добавени по-късно. В катедралата се помещава светилище на императорът на Свещената Римска империя Карл Велики, който избрира Аахен за своя резиденция. Посетителите могат да следват "Пътя на Карл Велики" из града и да се насладят на забележителности, свързани с владетеля.

В Лиеж

Снимка 613515

Източник: iStock

Лиеж е бил търговски и културен център векове наред. Девизът на града е "Лиеж - пламенният град!"

Центърът на града е богат на средновековни сгради, като се започне от колоритната романска църква "Свети Вартоломей" до извисяващата се готическа катедрала "Свети Павел".

Лиеж се намира в област на Белгия, населена с френскоговорящи хора с диаспори в Бразилия, САЩ и Аржентина. Често е определян като най-франкофонският белгийски град.

На какво да обърнете внимание в Маастрихт

Снимка 613513

Източник: iStock

В центъра на Маастрихт ще намерите романска базилика на Свети Серваций, точно до готическата църква Свети Йоан.

Като университетски град Маастрихт предлага оживен нощен живот с много коктейл барове, нощни заведения, роофтоп барове и места, които предлагат музика на живо.