За инвеститорите, копнеещи за заместник на Силициевата долина, който печели бързи пари от първичното си публично предлагане (IPO) в света на технологиите, в момента няма по-добро място от Европа.

Компании от градове като Париж, Лондон и Берлин събират рекордни суми. Новорегистрираните акции на борсата са се повишили с 20% през месеца след IPO-то им, с което са засенчили 6,7-процентовата печалба за тези в САЩ. Основната причина: първоначалните оценки са почти половината от тези на американските им колеги, пише Blоombеrg.

Стимули от правителства и компании са довели до скок на стартъпите на Стария континент през тази година. Фирми като френския доставчик на защитен софтуер Oberthur Technologies и британския сайт за паричен трансфер TransferWise Ltd. са събрали общо 9,4 млрд. долара през 2015 г. Сега Европа се хвали с повече професионални разработчици на мобилни приложения, отколкото САЩ според инвеститора в рисков капитал Atomico.

Общо 11 европейски технологични компании са обявили намеренията си за първично публично предлагане през тази година, като са събрали общо 1,8 млрд. долара, показват данни на Blооmbеrg. За сравнение – 13 фирми отвъд Атлантическия океан са продали акции за 4,3 млрд. долара.

Франция се опитва да стане европейската Силициева долина

Франция се опитва да стане европейската Силициева долина

Следващият Uber може да дойде от французите

Наскоро шведският доставчик на мобилни комуникации CLX Communications AB скочи с 49% през месеца след първоначалната продажба в сравнение с 3,7 на сто печалба за доставчика на облачни услуги Pure Storage Inc. в САЩ.

Данните не включват американските Square Inc. и Match Group Inc., които са спечелили повече от 20% след дебюта си в САЩ преди по-малко от две седмици.

На азиатския пазар 54 технологични компании са се регистрирали на борсата за първи път през годината с обща стойност 2,1 млрд. долара. В рамките на месец акциите им са се качили със средно 189 на сто. Това е така, защото най-големите от тях са компании, регистрирани в Китай и Хонконг, където инвеститорите на дребно са готови да навлязат в считания за „горещ” пазар, независимо от оценките, обясни Чарли Одри – мениджър в Henderson Global Investors.