Китай постоянно изненадва със своите мегапроекти, а скоро предстои откриването на един от най-мащабните такива. Става въпрос за мостът, свързващ Хонконг, Макао и град Джухай, който ще бъде най-дългият мост в света със своите впечатляващи почти 55 километра.

Той носи името Хонконг-Джухай-Макао и се очаква да намали наполовина времето за пътуване между трите населени места. Това означава, че пътуващите ще стигат за около час от Хонконг до Макао, пише Business Insider.

Снимка 349252

Източник: hzmb.hk

Мегаструктурата включва шест трасета и четири тунела, един от които е под водата. За да бъде изграден мостът, са били изградени четири изкуствени острова.

Снимка 349250

Източник: hzmb.hk

Инженерното чудо е направено от 420 хиляди тона стомана, като това количество е достатъчно, за да бъдат построени 60 Айфелови кули.

Всеки ден се очаква през него да минават по 40 хиляди автомобила, включително и автобуси, които ще се движат на 10-минутни интервали. Пешеходци няма да могат да минават по моста нито колоездачи.

Снимка 349251

Източник: hzmb.hk

Стойността на проекта не е обявена, но според неофициални данни тя е в рамките на 15 милиарда долара. Строежът на моста е отнел 7 години.