Пускането на руската автоматична станция "Луна-25" е насрочено за 13 юли, съобщи държавната корпорация "Роскосмос", цитирана от ТАСС.

"Изстрелването на космическия апарат "Луна-25", като се вземе предвид "астрономическият прозорец" през тази година, е планирано за 13 юли 2023 година", се казва в съобщението на "Роскосмос".

През септември миналата година генералният директор на "Роскосмос" Юрий Борисов съобщи, че се отлага пускането на космическия комплекс за 2023 г. Предполагаше се, че изстрелването ще бъде извършено от площадката на космодрума "Източен". На последния етап от подготовката остана да се провери работата на доплеровия приемник на космическата станция.

Космическият апарат се състои от две основни части. Долната от тях е устройство за кацане във формата на конструкция с "крака" за кацане - опори, които осигуряват безопасен контакт с повърхността на Луната. Горната част на космическия апарат представлява нехерметически затворен сектор с уреди за изследвания.

"Луна-25" ще бъде първата руска мисия до Луната за последните 46 години. Задача на космическата станция е да развие технологията за меко кацане на Луната в околополярния регион. "Луна-25" ще проведе и контактни изследвания на районите на Южния полюс на Луната.

Грандиозни научни пробиви със световно значение, направени през 2022 година

Грандиозни научни пробиви със световно значение, направени през 2022 година

Сред тях е и пробива при експериментите с термоядрения синтез, както и проучването на Космоса