Съоснователят на стрийминг платформата Spotify Даниел Ек е решил да помогне на други стартиращи европейски фирми да постигнат успеха, който има неговата. 

Той обяви, че иска да инвестира 1 милиард евро от личното си богатство, за да подкрепи старт-ъпи от страни на Стария континент, съобщава Bloomberg. Неговият план е да насочи тези средства към проекти, които са на съвсем начален етап от развитието си с цел да подкрепи европейската технологична екосистема.

"Всички знаем, че едно от най-големите предизвикателства е да привлечеш капитал", коментира Ек по време на технологична конференция. "Заради това днес споделям, че ще посветя 1 милиард евро от личните си финансови ресурси, за да постигна тази европейска мечта през следващото десетилетие", добавя той.

Spotify е възприемана като един от големите технологични успехи в Европа. Ек създава компанията през 2006 година, която днес има 299 милиона активни потребители на месец. Тя дебютира на фондовия пазар през 2018 година, като днес има пазарна капитализация от 43 милиарда долара, но все още не е излязла на печалба.

Ек има нетно богатство от около 3,7 милиарда долара, според Bloomberg Billionaires Index. Предишни негови инвестиции включват шведската компания за дигитални здравни услуги Kry и онлайн магазина за студентски общежития и квартири student.com.