В последната година много се заговори около концепцията на шефа на Tesla Илон Мъск за свръхзвукова транспортна система, която се движи с 1000 км\ч. Вече две компании се състезават по превръщането на идеята в реалност – това са Hyperloop One и Hyperloop Transportation Technologies (HTT).

Втората работи по изграждането на транспортната система на територията на Европа, като идеята е тя да свързва Братислава, Виена и Будапеща.

От корпорацията имат амбицията да направят център за иновации в Източна Европа и проучват възможностите. Изпълнителният директор на HTT Дирк Алборн дори е провел среща с българския президент Росен Плевнелиев.

Строят ултразвуковата транспортната система Hyperloop на 775 км от София

Шефът на Tesla строи ултразвукова транспортната система на 775 км от София

С нея между европейски столици ще се пътува за 10 минути

По неговите думи има възможност Hyperloop да минава и през България.

“Очевидно Истанбул – София би могла да бъде много интересна връзка. Лично аз мисля, че ако погледнем картата, а тук включвам и разговорите със словашкото правителство, би било много интересно да имаме източноевропейска линия, която да тръгва от Полша на север и да стига до Балканите”, коментира Алборн в интервю за в-к “Капитал”.

Освен на Стария континент от компанията водят разговори и с държави от Азия, Бизкия Изток и Африка. От HTT са проявили интерес да развият дейност в общо 14 страни.