Българска телекомуникационна компания БТК, оперираща в България под търговската марка Vivacom, ще инвестира над 1 милион лева за изграждане на портал за локална сателитна мрежа, който ще разшири свързаността и покритието за съзвездието в ниска околоземна орбита (LEO) на 648 сателита от базираната във Великобритания компания OneWeb, съобщиха двете компании.

Сателитният шлюз ще се състои от 18 антени и миницентър за данни, който ще свърже LEO сателитите на OneWeb с българската оптична мрежа и центрове за данни.

Строителството на съоръжението вече е в ход, като се очаква да бъде завършено през първото тримесечие на 2023 година.

След като заработи, се очаква да увеличи устойчивостта на системата и да подобри широколентовото покритие за OneWeb за региони, обхващащи от Централна Европа до Централна Азия, включително Черно Каспийско море, които включват натоварени въздушни маршрути и морски пътища. Шлюзът ще даде възможност за разработване на нови приложения, базирани на сателитната широколентова връзка LEO на базираната във Великобритания компания.

"Успешното ни сътрудничество с OneWeb е поредното доказателство, че Vivacom е предпочитан партньор на международни технологични компании, които искат да инвестират в България. Печелим доверие не само с техническа експертиза, капацитет и надеждност на мрежата, но и с размаха, с който, в унисон с визията на United Group за региона, въвеждаме иновации и задаваме тенденции в сектора, коментира Николай Андреев - главен изпълнителен директор на Vivacom.

Собственикът на Vivacom продава телекомуникационните си кули в България?

Собственикът на Vivacom продава телекомуникационните си кули в България?

Няколко стратегически играчи вече проявяват интерес към активите на United Group в ЦИЕ

OneWeb, която е в процес на сливане с френския сателитен оператор Eutelsat Communications, е отделила няколко милиона долара за специализирано оборудване.

Проектът се изпълнява в офиса на Vivacom в Стара Загора. Българската компания очаква да създаде висококвалифицирани работни места и да увеличи икономическото производство в региона за поне 10 години, включвайки Стара Загора с инфраструктурата зад глобалните космически технологии и комуникации.

"За община Стара Загора инвестиции, които имат висока добавена стойност и разкриват нови работни места, винаги са добре дошли. Това за бизнеса означава прилагане на съкратени срокове и индивидуално административно обслужване, предоставено от общинска администрация и поставя добро начало на едно успешно партньорство и дава ясен знак на инвеститорите, които избират нашия град", коментира кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

БТК беше придобита през 2020 година от United Group - базиран в Нидерландия телекомуникационен и медиен доставчик за Югоизточна Европа, който се контролира от британската частна инвестиционна компания BC Partners. В България United Group притежава и телевизионната, онлайн и радио мрежа Nova Broadcasting Group.