Сега, когато най-важната тема в света е войната в Украйна, особено актуален е въпросът за размера и боеспособността на националните армии. Защото дори е трудно да си представим държава без собствените й въоръжени сили. Кой ще защити нейното население, земята и мирното й небе от евентуален агресор?

Оказва се, че има такива държави в света и, както вероятно сте предположили, повечето от тях са страни джуджета. Със сигурност сте чували за някои от тях, за други ще прочетете за първи път.

Кои са тези 10 страни без собствена армия и как решават те въпроса за своята безопасност и защита.

Снимка 480846

Източник: ЕПА

Коста Рика

Малката страна в Латинска Америка има население от малко над 5 милиона души. Тя е известна с две характеристики: първата е единствената неутрална държава в цяла Америка, а втората е, че страната изобщо няма армия. Коста Рика е имала въоръжени сили до 1948 г., когато приключва тежката гражданска война в страната. И тогава президентът на Републиката подписва указ за разпускането на цялата армия и лично демонстративно демонтира част от стената на казармата, в която са били разположени войските.

Сега в Коста Рика има само полицейски сили, която следи за прилагането на закона, сигурността и патрулират територията. Но защитата от външна агресия е гарантирана от Междуамериканския договор за взаимопомощ, подписан през 1947 година. Според него в случай на агресия съседите с армии, подписали и този договор, ще дойдат на помощ на страната без такива сили.

Коя е държавата с най-мощна армия в света

Коя е държавата с най-мощна армия в света

И коя държи най-много ядрен арсенал

Соломонови острови

Държавата, състояща се от хиляда острова, се намира на североизток от Австралия. Била е британска колония, но през 1978 г. страната придобива независимост. В продължение на 20 години Соломоновите острови се радват на тази независимост, а след това идва гражданска война в страната и започват бунтове.

През 2003 г. правителството се обръща за помощ към съседна Австралия. Тази страна, заедно с Нова Зеландия, провежда военна операция, изчиства островите от метежниците и оттогава защитава осигурява мира и безопасността на Соломоновите острови. В самата страна от силовите структури съществува само полицията.

Палау

Тази малка тропическа страна се намира на изток от Филипините и на север от Индонезия. Тя е с разпръснато население, което е разположено на 328 големи и малки острови. По време на Втората световна война американците, които са воювали с Япония, здраво се настаняват тук.

След края на войната те напускат островите, но връзките с тях не изчезват. Сега Палау е обвързана със САЩ с "договор за свободно сдружаване". Ясно е, че не държавата не се нуждае от армия - ако е необходимо, Съединените щати ще й помогнат.

Снимка 542891

Източник: pxfuel.com

Андора

Въпреки малката си територия, тази малка, но силно независима страна, заедно с останалите си европейски съседи, обявява война на Германия през 1914 г. По това време страната е имала армия, състояща се от 10 души. Впоследствие тя нараства до 240, което не е малко за население от 60 000 души. През 1931 г. тази паравоенна група е превърната в Андораската полиция, каквато е и до днес.

Въпреки това, Андора има трима солидни защитници в случай на каквато и да е агресия. Това, разбира се, са Франция и Испания, които пряко граничат с планинската страна. И разбира се НАТО, с който Андора има специално споразумение.

Гренада

Преди време Гренада можеше да допълни редицата на комунистическите държави в Латинска Америка. Но това не се случва- след американска военна намеса младата комунистическа страна успешно се трансформира в демократична държава. Това става през 1983 г. и тя не е имала собствена армия.

За своята външна защита тя разчита на кралската полиция на Гренада и армиите на съседите си в случай на чуждестранна инвазия. Но самите съседи на Гренада не са далеч от нея в своето развитие, и имат слаби въоръжени сили. Така че, ако се случат неприятности, няма да има кой да защитава Гренада, освен САЩ.

Снимка 343339

Източник: Getty Images

Маршалови острови

Тази страна получава независимост сравнително неотдавна - през 1983 година. И веднага сключи споразумение със Съединените щати за асоцирана общност. Същността на договора е проста - Щатите упражняват протекторат над Маршаловите острови. В допълнение към очевидната липса на пълноценна независимост, - ако нещо се случи, САЩ ще бъдат задължени да осигурят защита на Маршалските острови.

Ето защо, няма нужда от собствена армия тук. Разбира се, трудно е да си представим пълномащабна агресия срещу куп острови, но защитени от американска стена.

Снимка 530633

Източник: flickr

Лихтенщайн

Тази миниатюрна европейска страна изостави собствената си армия през XIX век, след Австро-пруската война. Прагматичният княз счита, че поддръжката на въоръжените сили ще струва твърде много на хазната и с постановлението си разпуска цялата армия. Оттогава Лихтенщайн има национална полицейска сила и само тази силова институция.

Забележително е, че в същото време страната няма никакви договори за военна помощ в случай на агресия. Очевидно държавата разчита на съзнанието на гражданите и общата мобилизация. И може би на помощ на съседна Швейцария.

Снимка 264521

Източник: Wikipedia

Науру

И тази държава е уникална по редица причини. Не само, че в миналото е била може би най-богатата нация в света (поради добива на скъпите фосфати и малко население). Тук не само няма столица, но цялата страна е един малък остров и хаотично построени сгради върху него. В допълнение Науру също няма армия.

Всъщност, те не се нуждаят от въоръжени сили за отбрана. Ако има нещо, Австралия ще защити - вероятно на това разчитат местните власти. И с основание. В края на краищата, именно Австралия през 40-те години на миналия век отблъсква германската атака на този остров. И сега именно Австралия е изградила два лагера в Науру за незаконни мигранти, които искаха да влязат в страната на кенгурата. И ако нещо се случи, само Австралия ще дойде на помощ.

Страните, които най-трудно издават виза

Страните, които най-трудно издават виза

Кои са те?

Самоа

Тази малка островна държава се намира почти в покрайнините на човешката цивилизация. Най-близката до нея голяма страна - Нова Зеландия се намира на 3 хиляди километра. Самоа има споразумение за сътрудничество с тази държава. И въпреки че в него не се споменава военна помощ, неофициално Нова Зеландия държи под своя закрила тази малка страна и при нужда несъмнено ще дойде на помощ.

Снимка 562118

Източник: EPA/БГНЕС

Ватикан

Най-малката държава в света съвсем естествено няма собствена армия. Но не винаги е било така. През XX век във Ватикана е имало две военни групировки, които били призовани да защитят страната и папата в случай на агресия. Тези формации са наречени Благородна гвардия (70 души) и Палатин Гурдия (340 души). Но през 1970 г. папа Павел VI премахва двете групи и оставя само корпус от швейцарски стражи.

Той (а също и жандармеристкият корпус) и извършва защитата на страната. Вярно е, че основно всички задължения на армията на Ватикана се свеждат до изпълнението на церемониални функции и тя не може да се нарече пълноправна военна единица. В случай на сериозна инвазия или война, Италия ще дойде на помощ на Ватикана, тъй като именно тя носи пълна отговорност за защитата на този анклав.