Когато става въпрос за човешка сила, никоя друга армия в света не може да се съревновава с китайската. Изчисленията на Global Firepower показват, че Народната република има около 2 млн. военни на служба. За сравнение, в САЩ техният брой е драстично по-малък, около 1,4 млн.

Когато обаче вземем предвид общото мощ на армиите, Щатите излизат на челно място, следвани от Русия и Китай, сочи докладът, цитиран от Statista.

С натрупването на руски войски и техника край границата с Украйна и с все по-агресивните позиции на Кремъл, възможността поне една от най-мощните армии в света да демонстрира силата си в реален конфликт изглежда висока. Засега дипломатическите усилия не дават нужния резултат — и се очакват действията на Русия.

Рискът Китай и САЩ да се изправят една срещу друга заради Тайван също остава реален.

Индексът на Global Firepower взима предвид 50 отделни фактора, за да определи силата на армиите — от броя на военните до финансовите и логистични възможности. Рейтинг от 0.000 би представлявал перфектен резултат.

Снимка 560193

Добрата новина е, че в рядък консенсус и то във време на засилено напрежение, САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция постигнаха съгласие, че "ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да бъде водена".

Изчислява се, че има 13 хил. ядрени бойни глави в ръцете на 9 държави. Начело са Русия и САЩ с общо 12 хил., останали от Студената война. 3 660 бяха унищожени, но още много остават.

Но докато САЩ намаляват арсенала си, смята се, че Китай, Индия, Северна Корея, Пакистан, Русия и Великобритания го увеличават, казват от Федерацията на американските учени.

Снимка 560192