Или ще трябва да се примирите с тях, или да започнете да превъзпитавате тийнейджърите (това ще е провал, но си заслужава да опитате!).

Повечето представители на поколението Z (родените между 1995 и 2010 г.) не признават етикета и вярват, че добрите маниери в обичайния за възрастните смисъл са загубили своята значимост.

Експерт по етикет от The English Manner London , разказва пред сайта Letidor за това какви навици на подрастващите дразнят по-възрастните и как те да се справят с това.

Снимка 471476

Източник: iStock

Те са страшно привързани към джаджите

Привързването на поколение Z към различни мобилни устройства е нещо, което изобщо не се вписва в общоприетите норми на етикета, според които по време на хранене е по-добре да махнете телефона от масата или да го сложите с екрана надолу. Също така е по-добре да предупредите предварително за възможно обаждане и да оставите кореспонденция за известно време, докато обядът или вечерята свършат.

Днес тийнейджърите често използват телефона ненужно, заменяйки реалната комуникация с виртуална. Силната им привързаност към джаджите се превръща в източник на раздразнение за възрастните, както в рамките на трапезата, така и в социалния етикет.

В този случай задачата на родителите е да научат тийнейджъра да ограничава контакта си с телефона по време на семейни срещи и комуникация с близки.

Но тогава самите възрастни трябва да дадат пример на децата, като оставят телефоните извън масата.

Те не смятат за необходимо да казват "вълшебните" думи

"Благодаря - моля - съжалявам" - защо да се губи време за формалности? Възпитанието на много тийнейджъри им позволява да мълчат в отговор на любезен жест. В традиционния етикет тези думи, напротив, са гаранция за уважение и показател за добри обноски.

Как да се поправи това? Обяснете, че да бъдете учтиви един към друг е вечна класика. Колкото е възможно по-често, сами благодарете на децата си, фино напомняйте за очаквана благодарност в замяна, не си затваряйте очите за грубостта.

Те не отговарят на телефонни обаждания и не се обаждат

Един вид етикет, който е познат на днешните тийнейджъри, е дигиталният. Те го съблюдават с изключителна предпазливост.

Например за тях е неприемливо да използват спикерфона на обществени места и да не включват безшумен режим, където трябва да е тихо (в това отношение грешки правят възрастните). Позваняванията, според юношите, също се превръщат в реликва от миналото.

Според новия дигитален етикет е по-добре да се свържете със събеседника в месинджъра - текстово или гласово съобщение.

Такива правила причиняват пропуснати обаждания и това дразни родителите. Във "възрастния" свят е обичайно да се извинявате и да се обаждате, в тийнейджърския - да го оставяте без внимание.

Приемете правилата на играта, ако имате нещо спешно - напишете съобщение, запишете гласово съобщение или дори кратко видео. Ако не се обаждате ненужно, а се ограничите до начина на комуникация, познат на тийнейджъра, скоро вашето дете ще бъде по-готово да отговори на вашите аудио разговори, осъзнавайки, че въпросът е наистина спешен.

Снимка 211424

Източник: БГНЕС

Те се обличат небрежно

Днес, когато дрес кодът се пренебрегва дори от кралските особи, все по-рядко се говори за спазването му сред подрастващите.

А възрастните, когато отиват на театър или ресторант, могат да изберат дънки или спортно облекло.

Как да обясните значението на дрескода, като вземете предвид актуалните модни тенденции? Не забравяйте, че облеклото е един от начините за самоизразяване в млада възраст и е много важно да се намери компромис по този въпрос.

Те игнорират етикета на масата

В ерата на доставките по домовете и уличната храна тийнейджърите не мислят за сервиране и за правилата на етикета на масата. Бързата, удобна храна, която може да се яде с една вилица или с ръце, е ужасяваща за по-старото поколение и наслада за Z поколението, което не трябва да отделя допълнително време за ядене и миене на чинии.

Тук, разбира се, също е по-добре да дадете пример и да превърнете домашните ястия в хранене по всички правила - с покривка, комплект прибори за хранене и красиви ястия.

Нека бъдат само неделни вечери, но тази прекрасна традиция ще даде плод.

Снимка 219648

Източник: БГНЕС

Те мислят малко за другите

Задържането на вратата пред някого или отстъпването на място в обществения транспорт са основните правила, преподавани от детството. За тийнейджърите това е признак на остаряване или сексизмъм.

Те вярват, че подобни прояви на класически етикет обиждат другия.

Може би в съвременния свят това наистина може да обърка някого. Но за вас е важно да предадете на тийнейджъра идеята, че етикетът е свързан с комфорта: ваш собствен и за хората около вас.

Ето защо, е по-добре да се откажат от мястото заради по-възрастни хора, на които просто им е трудно да стоят прави в претъпкан автобус.

Те постоянно закъсняват

Друг навик, който дразни по-старото поколение, е закъснението. Закъснението за училище, след това за изпит в университета, след това за работа се превръща в навик, от който трябва да се отървете от детството.

Някои дори не се сещат да предупредят, или дори по-лошо - те пишат SMS - след 5 минути, а закъсняват с 40. Всичко това демонстрира неуважение.

Отношението на генерация Z към етикета понякога е двусмислено, което предизвиква противоречиви чувства у по-възрастните. Не бива обаче да се плъзгаме в негативизъм. И най-важното, имайте предвид, че децата значително копират нашето поведение: трудно е да насаждаме добри обноски, като даваме лош пример.