Ако решите да си купите нещо наистина дълготрайно, ще ви се присмеят. В крайна сметка, за да може де произвеждат и купуват предметите, те трябва да се счупят след края на гаранционния период или не дълго след това.

Някои фирми обаче отричат ​​тези масово наложили се правила. И дори дават веча или доживотна гаранция за своята продукция.

Терминът "доживотна гаранция" се използва по различни начини - обясняват експертите. Например, компания определя живота на продукта си на 10 години, дава гаранция за това време и я нарича доживотна. Но по-правилно е да се говори за доживотна гаранция, ако тя обхваща целия период на използване и собственост върху предмета.

Снимка 496645

Източник: Wikipedia

Часовник

Противно на митовете, не всички швейцарски производители на часовници дават дългосрочни гаранции за своите елитни и скъпи хронографи.

Но французите от Cartier смело обещават на собственика на часовника " фирмата да коригира всеки производствен дефект в рамките на неограничен период от време".

Снимка 496647

Източник: Wikipedia

Писалка

А тук швейцарецът се оказа по-смел от другите. Дълговечните гаранции за известните писалки Parker са от сферата на митовете, обикновено те са три години с възможност за удължаване.

Затова пък компанията Caran d'Ache , която стратално покрива писалките си със сребро и родий, обещава доживотна гаранция за всички компоненти и възли. Които обаче на практика в продукта, не са толкова много.

Снимка 496646

Източник: Wikipedia

Запалка

След като Тарантино рекламира запалката Zippo във филма Four Rooms, марката можеше да се пенсионира, запълвайки вече пълните си каси с внезапни супер печалби. Но там продължават да щамповат брутални стоманени запалки с традиционен фитил и дори тези, направени през 30-те години на миналия век, се ремонтират безплатно.

Снимка 496644

Източник: pikist.com

Велосипед

По-точно не целия велосипед, а неговата стоманена рамка. Предлага се с доживотна гаранция от Kona. Въпреки че гаранцията за парче стомана, макар и подложено на всекидневно стресово натоварване, не изглежда като отчаяно дръзка маркетингова стъпка.

Снимка 496643

Източник: pikist.com

Нож

Популярната история гласи, че швейцарското ножче - Victorinox, или Wenger, веднъж паднало в кладенец и лежало там няколко години, докато не било намерено по време на ремонт. На ножицата имало ръждясала пружина, но всички остриета са били в ред. Това ни дава увереност, че гореспоменатите швейцарски компании имат възможността да дадат доживотна гаранция за своите продукти.

Снимка 416402

Източник: iStock

Имплант

Ако в тялото ви е имплантирано нещо чуждо, но жизнено необходимо, вие искате то да не се развали веднага след края на гаранцията, както правят някои скъпи автомобили.

Ако това се случи с импланта Nobel Biocare , компанията ще поправи всичко безплатно, стига човекът да е жив и имплантът да е в устата му. Същата история е с гръдните импланти Mentor , но наистина се надяваме, че вие още нямате нужда от такива продукти.