Американците са наясно със своите слабости - домакински уреди и електроника за удобство и комфортен живот,, почивка в добри хотели, скъпи коли като статусен символ. В предкризисни времена американците не мислят много за бъдещето и според статистиката повечето жители на САЩ живеят ден за ден. Различните маркетингови похвати стимулират харченето на трудно спечелени пари за ненужни неща и живеенето на кредит.

За какви неща жителите на САЩ харчат най-много пари?

Снимка 215599

Източник: ЕПА

1. Лотарийни билети

Ако у нас най-много пенсионерите обичат да купуват билети за лотарии и фишове за тото, в Щатите ситуацията е съвсем друга. Американците харчат повече пари за лотарийни билети, отколкото за книги, видео игри, билети за филми и спортни събития взети заедно. През последните години те изразходват над 70 милиарда долара годишно за такива хазартни занимания. Това е около 1000 долара на човек. Жителите на САЩ все още вярват в американската мечта за бързо забогатяване.

Снимка 429815

Източник: EPA/БГНЕС

2. Лекари и медицински услуги

Лекарите в САЩ знаят своята стойност и печелят няколко пъти по-вече от представителите на повечето други професии. И като цяло медицината в страната е скъпо удоволствие, особено предвид многобройните прегледи, всеки от които струва доста на пациента. Здравните и зъболекарските услуги са сред най-големите пера в разходните бюджети на американските домакинства.

Снимка 287556

Източник: iStock

3. Жилище

Независимо дали става въпрос за наемане на апартамент или покупка и поддръжка на частен дом, разходите са колосални за нашите разбирания. Американците харчат повече за обзавеждане на домовете си, отколкото хората в Канада, Великобритания или Япония. Животът в град, особено ако е метрополия, не е евтин, а в САЩ тази бюджетна статия "отхапва" около 34% от всички разходи.

Снимка 220822

4. Образование

Американците харчат повече за образование на децата си, отколкото всяка друга развита страна. По-голямата част от финансирането идва от джобовете на родителите и частните фондации. Като цяло общата цена на издръжката на един ученик в страната надхвърля 15 000 долара. И това въпреки факта, че американските студенти не показват изключителни резултати в международни състезания.

5 Лекарства с рецепти

Населението на САЩ харчи повече за лекарства с рецепти, отколкото жителите на която и да е друга държава. Сумата за тази цел е почти 1000 долара на човек годишно. Почетно второ място при закупуването на лекарства принадлежи на канадците.

Снимка 329707

Източник: iStock

6. Туризъм

През 2017 г. американците отбелязаха рекордно увеличение на пътуванията в чужбина, където те похарчиха над 135 милиарда долара, отстъпвайки на първото място в разходите за туризъм само на Китай, с население 5 пъти по-голямо.

Снимка 329270

Източник: iStock

7. Празници

Всеки уважаващ себе си американец счита за необходимо за Коледа да прави подаръци на роднини, колеги, познати и приятели. Всеки пети жител на страната използва кредитна карта, за да покрие разходите си за подаръци.

Снимка 491019

Източник: iStock

8. Шоколадови блокчета

Американците харчат повече от 3 милиарда долара годишно за сладкиши. Шоколадовите блокчета са най-продаваните сладки десерти.