Да си стажант определено може да ти даде възможност да натрупаш ценен опит в сфера, в която искаш да се развиваш, но много често стажовете са без възнаграждение или то е много символично. Не във всички компании обаче е така. Някои дори са готови да бъдат много щедри що се отнася до възнаграждението на бъдещите си стажанти.

Така е например в ирландско-американска компания за финансови услуги и софтуер Stripe, която обяви, че ще възнагради стажантите си тази година със средна месечна заплата от над 9 000 долара на месец, според доклад от сайта за данни за работни места Glassdoor. Stripe имаше най-добре платения стаж и през 2022 г.

Класацията на Glassdoor се основава на данни за настоящи и бивши стажанти в САЩ между 1 март 2022 г. и 28 февруари 2023 г. Взети са предвид само компании, които са имали 30 или повече стажанти.

Интересното в класацията е, че организации като Stripe и Meta, които обявиха съкращаване на работната си сила, все още плащат високи стажантски заплати и дори попадат в топ пет в списъка на Glassdoor. Топ 10 от най-добре платените стажове са в компании в областта на технологиите или финансите.

Ето 10-те най-добре платени стажа за 2023 г. според Glassdoor:

  1. Stripe

Средно месечно заплащане: $9,064

2. Платформата за онлайн игри Roblox

Средно месечно заплащане: $9,017

3. NVIDIA

Средно месечно заплащане: $8,280

4. Coinbase

Средно месечно заплащане: $8,206

5. Меta

Средно месечно заплащане: $8,160

6. Американската банкова холдингова компания Capital One

Средно месечно заплащане: $8,050

7. 

Средно месечно заплащане: $7,947

8. Bain & Company

Средно месечно заплащане: $7,873

9. Amazon

Средно месечно заплащане: $7,809

10. EY-Parthenon

Средно месечно заплащане: $7,651

Бизнес перспективите на компанията могат да помогнат на стажанта да прецени дали тази компания ще бъде потенциален работодател в дългосрочен план, но докладът установи, че най-добре платените стажове не гарантират винаги, че компанията има добри бизнес перспективи.

"Само защото една компания предлага добри възнаграждения на стажанти, не означава, че е непременно високопроизводителна. По-скоро е добре да оценим дали една компания е вероятно да наеме служители в близко бъдеще", казва водещият икономист на Glassdoor Даниел Джао пред CNBC Make It.

Stripe, Meta и Coinbase например имат най-ниските рейтинги що се отнася до перспективите на компаниите от топ 10, въпреки че плащат на своите стажанти едни от най-високите възнаграждения. NVIDIA има най-висок рейтинг за бизнес перспективи сред най-добре платените стажове.