Има богаташи, които обичат да парадират с имуществото и положението си, но истински богатите дори не си помислят за това. Пример в това отношение е Уорън Бъфет. Милиардерът е известен с това, че предпочита да живее просто и по-скромно и изобщо не се замисля за живот, изпълнен с охолства.

Ето няколко навика, които може да научим от Бъфет, събрани от Yahoo Finance. Как пестеливостта на милиардера може да ни помогне да спестяваме и харчим разумно.

Бъфет живее в дома, който е купил през 1958 година

Докато повечето милиардери имат портфолио от скъпи недвижими имоти, Бъфет живее в жилище, купено 31 500 долара през 1958 година в Омаха, Небраска (около 288 700 долара в днешни долара). Той е живял там повече от 60 години.

Все пак жилището не твърде скромно. Къщата е с пет спални и с площ от 610 квадратни метра. Ремонтирана е през годините и днес струва малко над 1 милион долара. Бъфет е ревнив, когато става въпрос за дома му - около къщата има високи огради и охранителни камери.

Снимка 505101

По думите му жилището е "третата най-добра инвестиция", която е правил някога.

Той купува по-обикновени автомобили

Много милиардери и милионери имат колекция от спортни коли и ретро модели в гаражите си, докато Бъфет предпочита по-бюджетни автомобили, които може да купи дори на намалени цени.

"Шофирам рядко, може би изминавам 5 000 километра годишно, така че купувам нова кола много рядко", признава той пред Forbes. По думите му, независимо дали избираме чисто нов автомобил или вече използван модел, не бива да харчим излишно за превозни средства.

Бъфет не робува на марки

Бъфет не се интересува особено от дизайнерски костюми или най-новия модел iPhone. Той използва стария си телефон в продължение на 20 години, преди да го замени с нов модел през 2020 г.

Не един път Бъфет е съветвал: "Не спестявайте това, което е останало след харчовете ви, а харчете това, което е останало след като спестите".

Той съветва още да заделяме допълнителните си доходи в сметка за спешни случаи или за пенсиониране, вместо да ги харчим за големи покупки.

Уорън Бъфет на 91 години: Оракула от Омаха подготвя империята си за бъдещето след него

Уорън Бъфет на 91 години: Оракула от Омаха подготвя империята си за бъдещето след него

Промените, които той предприе в Berkshire Hathaway през последните години

Той не инвестира с пари назаем

Въпреки че като по-млад, Бъфет е вземал назаем, за да си купува акции, сега той съветва младите инвеститори в никакъв случай да не го правят.

"Никога не съм вземал назаем значителна сума пари и никога няма да го направя. Нямам никакъв интерес от това", заявява Бъфет пред студенти от университета на Нотр Дам още през 1991 година.

Бъфет намира креативни начини да спестява

Според Бъфет, ако купуваме неща, от които не се нуждаем, скоро ще продаваме неща, които са ни нужни. Той не си позволява дори по-малки разходи, ако сметне, че са ненужни.

Бъфет съветва да преразгледаме харчовете си и да намалим разходите, за това, от което можем да се откажем. "Купете си карта за библиотеката и четете книги от там, вместо да ги купувате", дава пример той. Решение е и да използваме мобилно приложение за следене на разходите.

Бъфет обича това, което прави

Милиардерът често приписва успеха си на любовта си към инвестициите. "Трябва да обичате нещо, за да го правите наистина добре", смята Бъфет. Той казва, че хората трябва да се фокусират върху професия или занимание, които обичат, вместо да се втурнат да работят нещо, което ще изглежда добре в CV-то им.

Дори да не можете да напуснете работата си, за да се фокусирате върху това, което обичате да правите, все пак можете да опитате да намерите време за своите хобита. Бъфет например обича да играе на карти и да свири на укулеле, както споделя той.

Той използва кеш

Снимка 320808

Източник: iStock

Повечето от нас предпочитат удобството на банковите карти за разплащания, но Бъфет казва, че предпочита кеша пред това.

Милиардерът споделя пред Yahoo Finance, че използва кеш в 98% от случаите, в които плаща. "Ако съм на ресторант, винаги плащам в кеш", споделя той.

Това може да изглежда старомодно, но когато разчитате по-малко на кредитната карта, вероятността да харчите пари, които нямате е по-малка, съветва той.