Уорън Бъфет, едно от големите имена бизнеса не само в САЩ, но и в света, току-що навърши 91 години. И въпреки че той активно продължава да управлява безпроблемно империята си Berkshire Hathaway, вече мисли за нейното бъдеще и след него.

Още няколко години преди да навърши 91 години на на 30 август Бъфет е предприел стъпки, които да подготвят компанията за новата ера на стимулираната от технологиите икономика, както и може би за неговия наследник.

Сърцето на Berkshire Hathaway е свързано с традиционните за американската индустрии, като транспорт, застраховки, търговия и други. Точно заради този си донякъде консервативен подход компанията пропусна възможностите си за по-сериозен ръст след рекордното поскъпване на акциите на технологичните гиганти, като Amazon през последните години.

Но познатият като Оракула от Омаха Бъфет винаги е показвал, че е отворен за промени що се отнася до инвестициите. През последните месеци неговата компания е увеличила портфолиото си от акции в технологичния сектор до 45% от всички активи, показват данни на платформата InsiderScore, цитирани от CNBC.

Вложенията на Berkshire Hathaway са насочени към Apple. За първи път гигантът инвестира в производителя на iPhone през 2016 година. Това вложение днес се изчислява на над 120 милиарда долара. Само преди 10 години компанията почти нямаше други инвестиции в технологичната сфера, като се изключи IBM.

През 2018 година Berkshire купи книжа на бразилската финтех фирма StoneCo по време на първичното ѝ публично предлагане, а това вложение се удвои след поскъпването им и в момента възлиза на над 700 милиона долара.

През третото тримесечие на 2020 година конгломератът купи книжа на американската Snowflake за 250 милиона долара, а по-късно придоби още 4,04 милиона книжа от друг акционер след дебюта на компанията на фондовия пазар. Само преди два месеца пък компанията вложи 500 милиона долара в бразилската дигитална банка Nubank точно преди излизането ѝ на борсата.

Всички тези стъпки показаха, че Уорън Бъфет, инвеститорът, който винаги е бил поддръжник на дългосрочните инвестиции и е бягал от вложенията във фирми точно преди тяхното първично публично предлагане, не се страхува да се променя.

Преди години той сравняваше инвестициите в компании преди излизането им на борсата с опит да "спечелиш от лотарията". И допреди големия бум в технологичния сектор през последните години, най-значимата му инвестиция в IPO беше в това на Ford. През 1956 година.