Социалната мрежа TikTok и компанията майка ByteDance имат офиси в Лос Анджелис и Ню Йорк и продължават да разширяват дейността си в САЩ на фона на неотдавнашните скандали.

Според данни на US Office of Foreign Labor Certification"s 2020 disclosure data, където се посочва информация и за годишните заплати на постоянните и временните чуждестранни работници, двете компании са получили одобрение за 126 визи.

Майкъл Дорч, който е главен анализатор в DortchonIT.com и е работил като старши стратег по съдържание в друг китайски технологичен гигант Huawei, смята, че TikTok и ByteDance не напразно подобрят капитала си от таланти на един от основните им пазари.

"Платформите споделяне като TikTok се използват по различен начин в различните страни и култури", каза той пред Business Insider. "Наемайки американци за служители в компанията TikTok може да се опитва да гарантира, че услугите му отговарят възможно най-добре на изискванията на местния пазар.

Какви са основните годишни заплати, които TikTok и ByteDance плащат най-добрите си таланти, наети от чужбина? На софтуерен инженер например се плаща 280 000 щатски долара, докато на т. нар. алгоритъмен инженер заплатата е 250 000 долара.

През 2020 г. TikTok и ByteDance наемат над 20 софтуерни инженери, включително и служители с по-специализирани умения, като инженери по алгоритми и интерактивни инженери.

Това не е изненадващо, казва Дорч. "Въпреки че TikTok и други платформи ByteDance са базирани на облак, те се нуждаят от инфраструктура, която реагира по-бързо на клиентите".

Ето какви заплати плащат TikTok и ByteDance на своите служители

Софтуерен инженер (TikTok, Калифорния): 280 000 долара

Софтуерен инженер (ByteDance, Калифорния): 250 000 долара

Алгоритъмен инженер (ByteDance, Калифорния): 250 000 долара

Backend софтуерен инженер (TikTok, Калифорния): 220 000 долара

Старши софтуерен инженер (ByteDance, Калифорния): 192 000 долара

Системен инженер (ByteDance, Вашингтон): 192 000 долара

Специалист по машинно обучение (ByteDance, Калифорния): 190 000 долара

Инженер данни (ByteDance, Калифорния): 170 000 долара