Дигитално видео, нарисувано, поне отчасти, както и картина, нарисувана изцяло от робота Sophia (на снимката), се продаде за 688,8 хил. долара, предаде Zero Hedge. Произведението, разбира се, е NFT и е поредното дигитално изкуство, което се изтъргува под такава форма.

Роботът е произведен през 2016 г., а направата му от базирания в Хонконг Дейвид Хенсън е подпомогната от италианския художник Bonaceto, известен основно с цветните портрети - стил, който се наблюдава и при робота.

Именно това включва и произведението, което е mp4 файл с продължителност от 12 секунди, показващ "еволюцията на портретите на Bonaceto в дигиталното изкуство на Sophia. Видеото е придружено и от реална картина, нарисувана от робота.

 

"Изумен съм колко бързо се изстреля цената на картината, като най-сериозното наддаване се случи в края на аукциона", каза Хенсън. "Това наистина е вълнуващо и впечатляващо."

Разбира се, за някои коментатори случващото се на пазара на NFT изкуство е балон, като сред тях е колекционерът и блокчейн инвеститор Джехан Чу.

"Толкова съм развълнувана за настроенията на хората към технологиите като роботиката", каза самата Sophia в интервю за Reuters. "Щастлива съм да съм част от създаването им."