Какво по-празнично от коледен базар - особено, ако можете да посетите такъв в чужбина.

Oт The Sun събират някои от най-добрите и най-достъпни такива дестинации.

Снимка 456843

Източник: iStock

Берлин

Немската столица има много различни коледни базари (може да избирате между цели 80) - и е един от най-достъпните градове зa разходка през уикенда в Европа. Те работят от края на ноември до началото на януари. Weihnachtszeit e един от най-известните там и се намира в центъра на града. Там може да опитате традиционното греяно вино или да се качите на виенско колело, а децата да заведете на ледената пързалка. Друг базар е Weihnachtszaube, който се намира до популярни исторически забележителности. Ще ви коства 1 евро да влезете, като там ще ви очаква огромно коледно дърво и музика на живо. Базарът е известен със своите изделия от стъкло, свещи и бижута.

Снимка 456846

Източник: iStock

Краков

Краков също е един от най-евтините градове за почивка през уикенда в Европа. Улиците му са чудесни за разходка в снега, а базарите са разположени на огромния му площад в центъра. В близост до базиликата "Света Богородица", той е украсен със стотици приказни светлини. Там може да слушате музика и изпълнения на живо. Полската Бъдни вечер е специфична със своите 12 различни ястия, като кнедли, гъбена супа и джинджифилови сладки, които може да опитате на базара. Интересни са и сергиите, в които се продават подаръци, играчки и декорации, изработени от дърво. Базарът е отворен от 30 ноември до 26 декември.

Снимка 456850

Източник: iStock

Вилнюс

Друга източноевропейска страна, в която е много евтино за отсядане e столицата на Литва - Вилнюс, която наскоро беше определена и като най-евтиния град за почивка през уикенда в Европа. Стигнете ли централната му част, очаквайте да видите големите църкви като много от тях са в Стария град. Най-големият коледен базар в града е на главния площад, където има огромно осветено дърво и много искрящи светлини. Част от традиционните неща на базара са сладките кестени, джинджифилови сладки и прясно изпечения хляб. Има и 24 различни сергии, в които се продават керамика, стъкло и бижута. Можете да се повозите и на градския коледен влак, който минава и през стария град. Базарът работи от 1 декември до 7 януари.

Снимка 456849

Източник: GettyImages

Брюксел

Белгийската столица е на четвърта позиция по отношение на достъпност за отсядане на хотел, сочи проучване на Trivago. Известен базар е Winter Wonders, който има около 200 локации. Всяка разполага с различен бар, магазин или сергия за храна. Там може да опитате традиционните белгийки вафли, греяно вино, тарталети, ястие с картофи и сирене, произхождащо от Алпите. Базарът разполага и с виенско колело, закрита ледена пързалка. Датите са от 30 ноември до 6 януари.

Снимка 456848

Източник: iStock

Рига

Рига е мястото, където през 1510 г. е поставено първото коледно дърво. Коледният панаир в стария град се провежда на площад Дома. Предлагат се разнообразни стоки от вълна, които са идеални за подарък. Струва си и да си купите буркан с латвийски мед. Традиционните коледни храни, които се предлагат, включват греяно вино, печени кестени, пушени меса и джинджифилови сладки. Пазарът се провежда от 30 ноември до 6 януари.

Снимка 456851

Източник: iStock

Мюнхен

Коледният базар в Мюнхен датира от 1310 г. Може да опитате традиционна гореща бира и супа от сьомга. Има огромна коледна елха с 3000 свещи. На 10 декември се провежда традиционно събитие, в което 300 човека се маскират, за да приличат на традиционния немски герой, приказен полу-козел, полу-демон, който е популярен в немския фолклор. Тази година пазарът работи от 27 ноември до 24 декември.

Снимка 456844

Източник: iStock

Будапеща

Там може да се насладите на джаз или традиционна музика, разположени на две огромни сцени, а за децата през уикендите се провеждат куклени спектакли. Опитайте и техните mezeskalacs - традиционни медени бисквитки, покрити с червена глазура и цветни дизайни. Датите на базара са от 9 ноември до 1 януари.

Снимка 383519

Източник: iStock

Виена

Коледните базари във Виена са традиция от 1298 г., когато Албрехт I дава възможност на посетителите на града да видят първия в света базар. Австрийската столица привлича по 3 милиона посетители годишно. Там ще намерите зона, посветена на децата, където могат да правят коледни бисквитки, както и хорове, които имат изпълнения в петък, събота и неделя. Тази година пазарът работи от 17 ноември до 26 декември.

Останалите дестинации с коледни базари включват:

- Прага от 1 декември до 6 януари

- Копенхаген от 17 ноември до 31 декември

- София от 23 ноември до началото на януари

- Лондон стартиращи от 10 ноември

- Бирмингам от 15 ноември до 23 декември