Русия е държавата, която разполага с най-голям брой танкове в света. Това пишат авторите на американския портал We are Mighty, които се позовават на Global Firepower.

Според данните въоръжените сили на Русия разполагат с около 22 хиляди танка, което прави мощта на руските бронетанкови сили сравнима с тази на всички страни от НАТО взети заедно. За сравнение - САЩ и Канада общо имат 18 хиляди единици тежка бронирана военна техника. Страните от Европа, които членуват в НАТО, разполагат с 11 хиляди танка, като Турция разполага с най-голям брой танкове - около 3,2 хиляди единици.

В края на декември миналата година експертът Уилям Фланиган заяви пред американското издание за геополитически анализи The National Interest, че най-новият руски танк Т-14 "Армата" значително превъзхожда остарелите танкове на САЩ и Великобритания - M1A2 Abrams и Challenger 2.

Според Фланиган остарелите модели отстъпват на руския танк по "оцеляемост" - за поддръжката на подобаваща отбрана страните се нуждаели от допълнителни средства, които да увеличат тяхната маса. Освен това експертът обръща внимание на комплекта за активна отбрана, който не се използва в обичайните модификации на Challenger 2 и M1A2, и на оборудването на танка с многоцелево 125-милиметрово оръдие.

Преди седмица бившият стратег на Пентагона - полковникът от резерва Тери Томпсън - заяви, че САЩ могат да загубят световното си господство или дори да престанат да съществуват, ако не разберат, че Русия е основната заплаха за тяхната национална сигурност.

За вестник Washington Times Томпсън заяви, че боеспособността на руската държава се е увеличила значително и Русия вече не е "разпокъсаното образувание, което беше след разпадането на СССР". Той също така припомни, че руските военни са се научили да "намират и унищожават" сателитите на САЩ в космоса.

Мечка и дракон: Ако армиите на Русия и Китай се обединят

Мечка и дракон: Ако армиите на Русия и Китай се обединят

Хипотетичният военен съюз може да се превърне в реална противотежест на НАТО