Много българи тази година предпочетоха да пътуват в чужбина по време на почивните дни. Основната част от тях избраха европейски градове, съобщават от онлайн платформата за организиране на пътувания - eSky.bg. Виена, Рим и Барселона са най-предпочитаните дестинации от българите за майските празници.

Виена се откроява като най-предпочитаната дестинация за пътуване около Великден, като средната цена на двупосочен самолетен билет е около 133 евро. Рим е най-търсената дестинация за 24 май, като средната цена на самолетен билет в двете посоки е около 132 евро.

Около 15 на сто от сънародниците ни избират Барселона за своето майско приключение. За Великден българите прекарват там средно по 5 дни и заплащат по 219 евро за самолетен билет. От анализите става ясно, че кратко пътешествие в Барселона около 24 май излиза по-изгодно и цената на двупосочния самолетен билет е 131 евро.

Криза в небето: Не достигат самолети, а летните пътувания ще са на рекордни нива

Криза в небето: Не достигат самолети, а летните пътувания ще са на рекордни нива

Въздушните превозвачи харчат милиарди за ремонти на стари самолети и осигуряване на машини от лизинг

Друга любима дестинация е Милано, като него избират 14% от българските пътешественици. За великденско пътуване в столицата на модата българите плащат средно по 148 евро и прекарват по 7 дни. Цените на двупосочните билети са сравнително по-евтини за дългия уикенд около 24 май - около 87 евро. Следващи в класацията са Будапеща, посетена от 11% и Париж, посетен от 10 на сто. Средната цена на двупосочен самолетен билет до Будапеща е 96 евро, а до Париж - 240 евро.

Виена, Австрия

Източник: iStock

Виена, Австрия

Пътуваме и в България

Благодарение на високите температури, уикенд почивките на планина или на село в страната се "активираха" още в началото на април, като Великден се очертава като рекорден за туризма ни от 2019-а година насам, коментира пред БНР Константин Занков, експерт в туризма.

"Ние очакваме много интензивни пътешествия на българите основно в България. Преобладаващ е изборът на нашите спа и планински курорти, както и на Черноморието ни", заяви Занков.

Туроператорите очакват общо пътуванията да са между 900 хиляди и 1 милион в периода на празниците, между 1 и 10 май. Това означава, че около 800 хиляди наши сънародници пътуват в България и още близо 150 хиляди избират чужбина. 

Румъния пуска директен влак от Букурещ до София и Варна за лятото: Колко ще струват билетите за 10-часовите пътувания?

Румъния пуска директен влак от Букурещ до София и Варна за лятото: Колко ще струват билетите за 10-часовите пътувания?

Между 14 юни и 14 октомври 2024 г.