Милиардерът и съосновател на Twitter Джак Дорси обяви, че ще похарчи милиони за експериментиране с базов доход.

Експериментът на Дорси е част от мащабна инициатива, наречена Mayors for a Guaranteed Income. Групата обяви, че в програмата може да бъдат включени до 7 милиона американци в 14 града, включително Лос Анджелис, Атланта, Нюарк, Ню Джърси и Джаксън, Мисисипи. Включените в програмата кметове казват, че планират да стартират пилотни програми с гарантиран доход в градовете си на неуточнена бъдеща дата, предава Business Insider.

Подобни предложенията на могат да бъдат проследени назад в историята чак до 16-ти век, като американската история се разпространяват от широк кръг лидери, включително Томас Пейн и Мартин Лутър Кинг, младши.

Коалицията, която стои зад сегашния експеримент, заявява, че осигуряването на гарантиран доход може да извади гражданите от бедността и да смекчи икономическите и кариерните удари на коронавирусната криза.

Не я ясно кои граждани ще отговарят на условията за плащания и колко ще получават всеки месец по плана. Той предвижда основния доход като гъвкава добавка към съществуващите социални програми. Поне два града - Джаксън, Мисисипи и Стоктън, Калифорния - представени в коалицията на кметовете вече имат работещи пилотни програми с гарантиран доход, докато Чикаго, Нюарк и Атланта имат специални групи, които проучват свои програми, според уебсайта на групата.

Привържениците на програмата казват, че гарантиран доход би могъл да бъде най-добрият начин за справяне с неравенството между най-богатите и най-бедните американци - пропаст, която се разраства още повече по време на пандемията на коронавирус.

Критиците смятат, че икономическите ефекти от подобни предложения не са подробно проучени и биха могли да спрат получателите да работят, съобщи по-рано Business Insider.

Все пак Дорси не е единственият богат американец, който експериментира с универсален основен доход. Предприемачът и бивш кандидат за президент Андрю Ян обяви през май, че ще дава 500 долара до 20 нюйоркчани всеки месец през следващите пет години с цел да тества ефектите от политиката.

Ян направи своето предложение за основен доход - схема, наречена Freedom Dividend, която ще плаща на всеки възрастен американец 1000 долара месечно. Това беше основна част от неговата президентска кампания.