Един от най-ексклузивните клубове в света- на богаташите, чието състояние надхвърля 100 милиарда долара, има нов член. Бившият главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Болмър увеличи богатството си до над 100 милиарда долара, което го прави деветият човек в света, достигнал подобни нива. Малко зад него остава основателят на Oracle Лари Елисън, който има състояние на стойност от 98,6 милиарда долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

65-годишният Болмър, който се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Microsoft през 2014 г., сега е собственик на Los Angeles Clippers от НБА. Тази година богатството му нараства с 20,1 млрд. долара.

Растежът на акциите на технологичните компании е в основата на увеличаването на богатството на шефовете на подобни бизнеси. Ярък пример е Джеф Безос, който вече не е изпълнителен директор на Amazon.com, но благодарение на дела си в компанията е най-богатият човек в света с богатство от 212,1 милиарда долара.

От началото на годината досега деветимата членове на клуба - заедно с Елисън - са добавили общо около 245 милиарда долара, а общото им богатство възлиза на 1,36 трилиона долара.

Освен че са предимно шефове на компании, групата се състои, до голяма степен, от американци, с изключение на френския магнат за луксозни стоки Бернар Арно.

В същото време, неотдавнашни разкрития на изданието ProPublica показаха, че Безос, Илон Мъск и други познати ни милиардери са плащали малко или почти никакъв данък върху доходите години наред.

Междувременно президентът Джо Байдън настоява за пакет от данъчни промени, които целят да събиране на по-висок данък от богатите. Той иска да удвои данъка върху капиталовата печалба до максимална ставка от 39,6%.