Северозападен Арканзас обяви, че ще плати на новите жители 10 000 долара, за да се преместят в района, който е известен като едно от най-добрите места за живот в Америка, благодарение на ниските си разходи за живот, дейности на открито, институции за изкуство от световна класа и -доход от капитал, който е с 14% по-висок от средния за страната.

Подобно на програми, създадени от село в Италия, град Тулса, Оклахома и щата Върмонт, които направиха подобни предложения, предлагайки да плащат на хората да се преместят там, Арканзас е поредният регион с подобна политика.

Съветът на Северозападен Арканзас инвестира в плана за примамване на нови жители. Не се колко кандидати ще приеме района, но се влага повече от 1 милион долара за инициативата, наречена "Life Works Here". В допълнение към 10 000 долара, привилегиите ще включват велосипед или годишно членство в една от местните културни институции като Музея на американското изкуство "Кристалните мостове", стартиран от наследника на Walmart Алис Уолтън, най-богатия колекционер на изкуство в Америка, пише Forbes.

Това италианско село ще ви плати да станете негов жител, ако сте гражданин на ЕС

Това италианско село ще ви плати да станете негов жител, ако сте гражданин на ЕС

Общинският съвет ще плаща на новите жители месечна такса в продължение на три години до максимум 8 000 евро годишно

Според президентът и главен изпълнителен директор на Съвета на Северозападния Арканзас Нелсън Пийкок, районът иска да привлече топ таланти, както и дистанционни работници. "Северозападен Арканзас има една от най-бързо развиващите се икономики в страната, но трябва да увеличим талантите си, за да осигурим икономически растеж в бъдеще", казва Пийкок, който посочва, че в момента има повече от 10 000 разкрити работни места и недостиг на хора, които да ги запълнят.

Тенденциите показват, че хората бягат от забързания живот на големите американски градове в търсене на равновесие между професионалния и личния живот, по-голяма гъвкавост и други възможности. Броят им нараства стремително по време на пандемията. Наскоро Арканзас беше класиран на шесто място по популярност за най-добро място за живот.

Но ако хората вече се преместват в по-малко градски пространства, защо място като Северозападен Арканзас трябва да се рекламира с парична оферта? Това е сигнал, че Северозападен Арканзас е отворен за таланти.

Пийкок казва, че Северозападен Арканзас полагал усилия за набиране на таланти преди пандемията, но районът е решил да се възползва от настоящите промени в обществото. "В момента знаем, че много хора преоценяват приоритетите си и начина си на живот", казва той. "Използваме възможността да привлечем вниманието в този момент, когато много работодатели са разширили възможностите за работа от дома и служителите - знаейки, че могат да работят отвсякъде - преосмислят къде живеят и какво определят като свой приоритет."