Бизнесменът милиардер Юсаку Маезава излетя в космоса на борда на руския космически кораб "Союз" към Международната космическа станция. Той и асистентът му Йозо Хирано отлетяха от космодрума Байконур в Казахстан.

Така японският милиардер постави начлото на първата самофинансирана туристическа мисия до Международната космическа станция от десетилетие насам, предава CNN.

Руският космонавт Александър Мисуркин ще е командир на мисията.

"Любопитен съм какъв е животът в Космоса. Ето защо планирам да разбера сам и да го споделя със света в моя канал в YouTube", каза Маезава наскоро.

Пътуването ще отнеме над 6 часа. Когато се скачи с модула на руския сегмент "Поиск", те ще прекарат там 12 дни. Маедзава планира да документира ежедневието си на борда на станцията.

Маезава явно има силно влечение към Космоса. Наскоро той заяви, че планира да вземе със себе си 8 души на мисия около Луната през 2023 г., управлявана от космическата компания SpaceX на Илън Мъск, като всеки можеше да кандидатства. Той и неговият асистент ще бъдат първите частни японски граждани, които ще посетят Космоса, след като журналистът Тойохиро Акияма пътува до космическа станция "Мир" през 1990 г.

Предишните полети на Space Adventures до МКС са стрували на пътниците между 20 милиона и 40 милиона долара, но текущите пазарни цени са повече в диапазона от 50 до 60 милиона долара.

Сред последните пътувания до Космоса за богати авантюристи са благотворителното пътуване за набиране на средства за четирима туристи на борда на капсула SpaceX Dragon през септември и няколко пътувания до Космоса на познатите ни лица - Джеф Безос и Ричард Брансън.