САЩ могат да налагат ограничения и санкции само тогава, когато става въпрос за тяхната юрисдикция. Това означава - на компании, опериращи отвъд океана, които извършват плащания в долари и имат достъп до американската финансова система. Ясно е, че някои от санкционираните фирми няма да бъдат пряко засегнати, тъй като те нямат интерес към Съединените щати, но всички свързани дейности за подкрепа, включително банковото дело, са потенциално засегнати.

Опитът от предишни подобни случаи показва, че такива компании са изолирани от международните финансови пазари и финансовите институции. Това заяви икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Ние нямаме никаква правна рамка за каквито и да било действия в страната и трябва да действаме на принципа на разумността. Благоразумното поведение на частния сектор би било да "защитава" тези компании, а не да влиза в партньорства с тях, да не извършва сделки с недвижими имоти, особено в голям мащаб", каза Богданов.

Ще издържи ли държавният бюджет на натиска?

Ще издържи ли държавният бюджет на натиска?

Георги Ганев, председател на Комисията по бюджет и финанси в 45-тото Народно събрание, в студиото на Money.bg

Икономика

Според експерта глобалната картина показва, че тези страни, които за първи път са били засегнати от епидемията, се възстановяват най-бързо.

"Най-вече в Китай, но и в съседни страни се наблюдава не просто възстановяване, а надхвърляне на нивата от 2019 година. Малко по-късно това се пренесе и в останалия развит свят. Частично това е ефект от нарасналите цени на някои суровини. Това пък значи, че търсенето се възстановило. Спадът от предходната година беше компенсиран като изключим туризма и пътуванията", смята той.

Световната търговия се възстанови през септември 2020 г. смята Богданов. "Затрудненията бяха основно за хората, но на практика товарите и услугите се възстановиха. Прогнозите за края на глобализацията не се случи", коментира той.

По думите му в някои продуктови категории остават ограничения, като например суровини за лекарства и т.н.

"Парадоксът, който имаме от края на миналата есен е, че например капацитетът за производство на автомобилна електроника, се оказа недостатъчен и има забавяне за доставките, защото няма капацитет за достатъчно производство."

Според икономистът кризата не се превърна във финансова. "Много рано беше отрязан всякакъв шанс да се превърне във финансова или банкова криза. Не беше допуснато да се превърне в криза и на пазара на труда. Това е различен подход от всички макро кризи, които сме виждали досега и затова не се пречупиха основни фундаменти", смята Богданов.

"Факт е, че износът на България през април е рекорден в историята като стойност. Това се дължи на по-високи цени на някои суровини, но има и количествен ефект. Имаме сериозно нарастване в някои сектори - 5 или 10-процентен растеж за някои от тях", казва той.

"През 2008-2009 година Китай с огромни вътрешни инвестиции издърпа най-вече Германия , както и други индустриални икономики на Европа, включително България. Сега се случва нещо подобно", смята той.

Какви данъчни реформи са нужни у нас, за да се увеличат инвестициите в България

Какви данъчни реформи са нужни у нас, за да се увеличат инвестициите в България

Гост в предаването Money.bg бе Пламен Данаилов от партията "Има такъв народ"

Туризъм

По думите му не е ясно както ще предстои и кога ще има структурна промяна.

"Все още разчитаме на масовия чартърен туризъм. Този вид туризъм е засегнат, но може да бъде компенсиран само частично от сърби, румънци и българи. Това ще бъде сектор, който вероятно ще загуби и скоро няма да се възстанови. Ако има аргумент за държавна подкрепа, това е да се запази бизнес ", допълни Богданов.