Докато години наред начело на най-заможните хора в Китай стояха лица, свързани с технологичния свят, то новият най-богат човек в азиатската страна идва от един съвсем различен бизнес.

В средата на 90-те години Шонг Шеншен поставя начало на своята компания, превърнала се в един от лидерите на пазара на бутилирана вода в родината му. А скорошният дебют друго негово дружество на фондовия пазар превърна предприемачът в първия по богатство китаец с общо 58,7 милиарда долара, според Bloomberg Billionaires Index.

Шонг успя да се нареди сред 17-те най-заможни милиардери в света, след първичното публично предлагане на фармацевтичната Beijin Wantai Pharmacy Enterprice, което добави 20 милиарда долара към богатството му от април насам.

За изкачването нагоре в класацията на милиардерите помогна и IPO-то на бутилиращата компания Nongfu Spring. Книжата на производителя нараснаха с 54% в първия ден на търговията им в Хонконг по-рано този месец.

Собственик на бизнес за бутилирана вода изпревари Джак Ма и стана най-богатия китаец

Собственик на бизнес за бутилирана вода изпревари Джак Ма и стана най-богатия китаец

Богатството на Шонг нараства с 51,9 милиарда долара през 2020 г.

Засега обаче компаниите и самият Шонг остават малко познати извън пределите на родината си. От Forbes разказват това, което е известно досега.

Шонг Шеншен е роден през 1954 година в град Ханджоу. Той напуска училище и си намира работа в строителството. По-късно обаче успява да продължи образованието си и влиза в колеж през 1977 година в т.нар. Zhejiang Radio & TV University.

Първата му работа след завършването е като журналист за държавният вестник Zhejiang Daily. През 1988 година обаче напуска медията, за да започне собствен бизнес. Той опитва късмета си на различни поприща - продава гъби, работи като агент по продажби за китайския производител на напитки Wahaha, а по-късно се занимава и с продажбата на хранителни добавки.

През 1996 година Шонг създава компанията си Nongfu Spring, която десетилетия по-късно ще го превърне в милиардер. Дълго време компанията му продава само бутилирана вода. Едва през 2003 година започва да разраства бизнеса си, като компанията започва да продава още сокове, а през последните години навлиза и на пазара на кафе, млечни продукти, спортни напитки и чайове.

Nongfu Spring, която направи 68 души милионери

Марката вода, която направи 68 души милионери

Собственикът на компанията вече е третият най-богат човек в Китай