Шонг Шеншен е работил в строителството, бил е журналист, работил е във фармацията, а по-късно се е занимавал с бутилирането на вода. Последните му две начинания са го направили един от най-богатите хора в света, въпреки че той е малко познат на широката публика.

Към днешна дата неговата марка бутилирана вода Nongfu Spring се продава в цял Китай, но компанията е толкова популярна, както за потребителите, така и за инвеститорите.

Преди дни след дебюта на борсата в Хонконг компанията интересът към нея беше толкова голям, че акциите бяха презаписани 323 пъти. При достигната единична цена на книжата от 21,50 долара сега делът от 84% от Nongfu Spring, който държи Шеншен, е повишил нетното му богатство до 26 милиарда долара.

Това го прави третият най-заможен човек в Китай след основателите на Alibaba и Tencent Джак Ма и Пони Ма, показват данните на Bloomberg Billionaires Index.

Освен него обаче сериозен ръст на богатството си отчитат и останалите 68 акционери в компанията, всички от тях вече милионери.

Сред най-печелившите от тях са сестрата на неговата съпруга Ли Шиауей, която има дял от 1,4 на сто от дружеството, сега изчисляван на 432 милиона долара. Още няколко души от по-широкия кръг на семейството на Шеншен са спечелили между 214 и 428 милиона долара.