Собственик на бизнес за бутилирана вода и инвеститор в разработчик на ваксини се превърна в най-богатия човек в Китай за ден, който беше белязан от масови разпродажби сред акциите на технологичните гиганти, предава BloombergTV Bulgaria.

Нетното богатство на Шонг Шеншен достигна 58,7 милиарда долара в сряда, надвишавайки това на Джак Ма с 2 милиарда, показва индексът Bloomberg Billionaires. Шонг вече е вторият най-богат човек в Азия след Мукеш Амбани и 17-тият най-богат човек в света.

Богатството на Шонг нараства с 51,9 милиарда долара през 2020 г. - повече от това на всеки друг човек в света с изключение на главния изпълнителен директор на Amazon.com Джеф Безос и на ръководителя на Tesla Илон Мъск. Състоянията и на двамата обаче се понижиха в сряда след разпродажба при технологичните акции, като цената на книжата на Tesla отчете рязък спад заради неоправданите очаквания около "Деня на батерията". Богатството на Мъск се сви с почти 10 милиарда долара.

Първоначалното публично предлагане на компанията за бутилирана вода Nongfu Spring, която се превърна в едно от най-популярните дружества сред ритейл инвеститорите, нареди Шонг сред тримата най-богати китайци по-рано този месец. Това се случи след листването на производителя на ваксини Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise, което увеличи състоянието му до 20 милиарда долара до началото на август.

Снимка 497478

Шонг сега повежда класацията за най-богат човек на Китай, която обикновено е доминирана от хора, направили състоянието си от технологични компании.

Въпреки че Шонг детронира Ма като най-богат човек в азиатската страна, технологичният лидер скоро може да си върне водещата позиция, която държеше през последните шест години, след като Alibaba се листна на борсата в САЩ. Очакванията са IPO-то на Ant Group следващия месец да увеличи богатството му, като делът му в нея се оценява на 28 милиарда долара, ако компанията успее да постигне оценка от 250 милиарда долара.

Сряда беше тежък ден за технологичните акции, чиито цени се понижиха най-много от началото на месеца насам. Ударът беше най-тежък за Мъск, като го последва Безос, чието състояние се сви със 7,1 милиарда долара. Нетното богатство на Мъск сега се оценява на 93,2 милиарда долара, а това на Безос - на 178 милиарда долара. Шонг натрупа близо 4 милиарда долара в сряда - повече от всеки представител на индекса на Bloomberg за 500-те най-богати хора в света.

Борсовият дебют на Nongfu Spring е "създал" третият най-богат човек в Китай

Едни от най-горещите акции в Хонконг "създадоха" третият най-заможен човек в Китай

Книжата на компанията са поскъпнали с 85%