Един от най-горещите дебюти на борсата в Хонконг през тази година не е на някой технологичен гигант или пък на компания във финансовия сектор. А на фирма, която бутилира вода. Нейното първично публично предлагане (IPO) успя да превърне създателят на Nongfu Spring в третия по богатство човек в Китай.

Акциите на компанията са поскъпнали с 85%, а IPO-то на компанията вече се нарежда сред най-добрите в Хонконг, успели да наберат над 1 милиард долара.

В резултат на това богатството на предприемачът Шонг Шеншен, който държи 84% от основаната през 1996 година Nongfu Spring, вече достига 51 милиарда долара, показват данните на Bloomberg Billionaires Index.

Така той се надежда само на 1 милиард долара от Пони Ма, който е на второ място но петно състояние в страната. Първенец още е създателя на онлайн гиганта Alibaba Джак Ма.

Последният оглавява списъка с най-заможните китайци през последните шест години, след като през 2014 година компанията му дебютира на фондовия пазар в САЩ.

Бъдещото листване на дъщерното дружество Ant Group може да увеличи размера на дела на Ма в него до 25 милиарда долара, ако компанията постигне заложената цел за набиране на капитал от 225 милиарда долара при IPO-то.

Nongfu Spring, която направи 68 души милионери

Марката вода, която направи 68 души милионери

Собственикът на компанията вече е третият най-богат човек в Китай