Богати руснаци се втурнаха да купуват имоти в Турция и Обединените арабски емирства (ОАЕ), в търсене на икономическо убежище след наложените санкции на Русия от Запада, пише Ройтерс.

"Продаваме седем до осем имота на руснаци всеки ден", казва Гюл Гюл, съосновател на компанията за недвижими имоти Golden Sign в Истанбул. "Те купуват с пари в брой, отварят банкови сметки в Турция или направо носят кюлчета злато", казва агентът по недвижими имоти.

В Дубай Тиаго Калдас, главен изпълнителен директор на компанията за недвижими имоти Modern Living, се е наложило да наеме трима рускоговорящи агенти, за да смогне да отговори на руския интерес към имоти в страната. По думите му, поне десетократно повече руснаци търсят имоти в Дубай.

"Има клиенти, които купуват от три до пет апартамента наведнъж", казва агентът на недвижими имоти в Турция.

Турция от години се радва на интерес от страна на богатите руснаци. През февруари, когато руските войски се струпваха по границата с Украйна, но преди инвазията, руснаци са закупили 509 имота в Турция. След инвазията, броят им се е увеличил поне двойно, сочат данни на статистическата служба на страната, пише Ройтерс.

Ибрахим Бабаджан, собственик на строителна компания в Истанбул, твърди, че ако доскоро руснаците са купували предимно ваканционни имоти в Анталия, сега инвестират и в апартаменти в Истанбул.

И Турция, и Дубай предлагат стимули за покупка на имот. В Турция чужденци, които платят 250 000 долара за имот и останат негови собственици в продължение на три години, могат да получат турски паспорт. За малко по-малка сума Дубай, основен бизнес център в Близкия изток, предлага тригодишна виза за пребиваване в страната.

Абрамович си търси къща в Дубай

Абрамович си търси къща в Дубай

В един от най-големите изкуствено създадени острови в света